Oldalletöltések száma: 6153476
2018. március 18. vasárnap 05:08,
Sándor és Ede napja van.

Szöveget világíthat meg a lebegő szentjánosbogár

lebego fenyforras nypost comA sok évszázadig fényt adó gyertyákat felváltó villanykörtéket sok évtizeden át használtuk, és közben tulajdonképpen alig változtak. Aztán megjelentek az energiatakarékos fénycsövek, amelyeket gyorsan kezdenek felváltani a LED fényforrások. De a fénytechnika fejlesztése terén már nincs megállás.

   Levegőben lebegő aprócska, elektromos fénykibocsátó eszközt fejlesztettek ki japán kutatók, remélve, hogy a szentjánosbogárra emlékeztető technológiájuknak számos felhasználási formája lesz a jövőben – írta az Infostart.hu.

   Az ultrahanghullámok révén lebegő Luciola nevű fényforrás mindössze 16,2 milligrammot nyom és 3,5 milliméter átmérőjű. Az általa kibocsátott piros fény alkalmas például egy szöveg megvilágítására.
   A Tokiói Egyetem professzoraként dolgozó Takamija Makoto és kollégái két éven át dolgoztak a teljesen hangtalanul működő Luciola kifejlesztésén a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség szárnyai alatt futó program keretében.
   A fejlesztők szerint a Luciolát a jövőben a hálózatba kapcsolt okos eszközök, az Internet of Thing (IoT, dolgok internete) területén is lehetne hasznosítani. Mozgás- vagy hőmérsékletérzékelőkkel felszerelve a Luciola alkalmas lehet arra, hogy üzeneteket szállítson bizonyos eszközökhöz vagy észlelje az emberek jelenlétét – írta az Infostart.hu.