Oldalletöltések száma: 7027554
2018. augusztus 17. péntek 03:52,
Jácint napja van.

Ne lepődjön meg, ha késik a hálózati árammal működő órája

ora digitalis nakupka. czAmennyiben ön, kedves olvasónk, elkésett a munkából, mert rosszul jár az elektromos ébresztőórája, akkor örülhet, nem hibás, a hiba ugyanis egészen másutt van.

   Meglehetősen furcsa következménnyel jártak a 25 európai ország elektromos hálózatában január közepe óta tapasztalható jókora ingadozások: a hálózati áramról működő digitális ébresztőórák jó része pontatlanul jár – írta az Euronews.com.

   Ahogy a hírportál cikkéből kiderül, az európai elektromoshálózat-üzemeltetők szervezete szerint a zavart a Koszovó és Szerbia hálózatában keletkező energiahiány okozta, a rendszerből már több, mint 113 gigawattórányi energia hiányzik. Ahogy a Vé megtudta, január közepétől már akár 6 percet is késhetnek a háztartások elektromos órái további huszonnégy másik ország mellett Magyarországon is.
   Ahogy azt az európai elektromoshálózat-üzemeltetők szervezetének kommunikációs igazgatója, Claire Camus magyarázta el a portálnak, Délkelet-Európában, egy nagyon pontosan körbehatárolható régióban egyensúlyhiány van a kereslet és a kínálat között, ez pedig azt jelenti, hogy a rendszerösszekötő hálózat frekvenciája csökken, amely lassítja az elektromos frekvenciák által működtetett órákat.
   A szervezet az Európai Bizottságot és az érintett országok kormányait is cselekvésre szólítja fel, egyrészt arra, hogy döntsék el, ki és milyen módon pótolja a hálózatból eltűnt energiát. Másrészt arra, hogy garantálják, ilyen többé ne fordulhasson elő.
   Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától, 2015-ben ugyan egyezményt írtak alá közös elektromos hálózatuk üzemeltetéséről, de a megállapodás azóta sem lépett életbe olvasható az Euronews.com oldalon.