Oldalletöltések száma: 8020397
2019. január 24. csütörtök 11:12,
Timót napja van.

A hatvan pluszosok is felfedezték maguknak a világhálót

idos no laptoppal itsecurityguru orgA Vé szerkesztői – ahogy sok más elektronikus lap készítői is – abban bíztak, hogy elsődleges célközönségük, a középkorúak és a náluk idősebbek szívesen olvassák majd az internetes felületeken megjelent írásokat. Ehhez persze az kellett, hogy mind többen válasszák is ezt a kiváló fórumot. Mármint a világhálót.

   2016-ról 2017-re hirtelen 33-ról 44 százalékra nőtt azoknak az időseknek az aránya, akiknél valamilyen formában a mindennapok részévé vált az internethasználat – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményéből.

   Az NMHH távközlési szolgáltatások használatát lakossági körben vizsgáló legutóbbi éves felmérése szerint az a legérdekesebb eredmény, hogy hirtelen megugrott az idősebbek körében az internethasználat.
   Megállapításuk szerint az internetezés az idősek esetében elsősorban anyagi, másodsorban kulturális kérdés. Azok a hatvan éven felüliek használják leginkább a világhálót, akik jól felszerelt háztartásban élnek és a mobiltelefonáláshoz a közelmúltban okostelefont kezdtek használni. Az NMHH korábbi kutatásai azt is megmutatták, hogy a számítógép-vásárlás és az internet-előfizetés általában együtt járnak: amelyik családban számítógépet vettek, ott internetre is előfizettek.    Ha azonban csak a hagyományos társadalmi-demográfiai jellemzők szerepelnek a vizsgálatban, akkor is az látható, hogy az idősek körében leginkább a pénz határozza meg azt, hogy belépnek-e a digitális világba vagy sem.
   Az idősek internet-használati szokásaira nemcsak a saját életük, de családtagjaik, illetve a közvetlen környezetük is nagy hatással van: a távol élő családtagokkal való kapcsolattartás igénye nagyon fontos tényező. Már az évtized elejétől például a Skype használata az idősek körében egyáltalán nem maradt el a fiatalabbaktól, sokak számára kiváló eszköznek bizonyult arra, hogy a gyermekekkel és unokákkal élő kapcsolatuk legyen.
   A munkahelyi internethasználat torzító hatását kizárva és csak az otthoni internetezést figyelembe véve az adatok azt mutatják, hogy az idősek minden tevékenységet a többieknél valamivel kisebb arányban végeznek, kivéve az általános böngészést, a szörfözést, amelyben ma már ők is ugyanolyan rutinnal rendelkeznek, mint a többiek. Nem maradnak el jelentősen a közösségi felületeken sem, kétharmaduk Facebook-felhasználó, minden második idős használ valamilyen chatprogramot, míg tízből négyen már a YouTube-ot is figyelik – derül ki az NMHH közleményéből.