Oldalletöltések száma: 8936742
2019. május 24. péntek 08:03,
Eszter és Eliza napja van.

Ha nincs kőműves, elő a 3D-nyomtatóval

3d hazak hollandia fox6now comAki már egyszer is építkezett, tudja, hogy jó kőművest találni nem egyszerű feladat. Ráadásul egyetlen kiváló mester sem lehet olyan pontos, mint egy jól programozott gép. Kínában már négy évvel ezelőtt is bevetették a lakáshiány megoldására a 3D-s háznyomtatókat, amilyenekkel most Hollandiában építenek házakat.

   Eindhovenben épülnek Európa első olyan lakóházai, amelyek felhúzásához háromdimenziós nyomtatót használnak. Az új technológia a kőműves munkát váltja fel – adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

   Az ingatlanpiacon jövőre megjelenő öt ház közül a legkisebb, egy két hálószobás otthon iránt már húsz család érdeklődött azt követően, hogy a lakóházak látványterveit bemutatták.
   A Van Wijnen holland építőipari cég az Eindhoveni Műszaki Egyetemmel közös Mérföldkő programnak nevezett fejlesztése megoldást kínál a szakképzett kőművesek hiányára az országban, csökkenti az építési költségeket és a környezeti károkat is a kevesebb cement használata által – közölte Rudy van Gurp, a cég menedzsere.
   Az építéshez használt 3D-s nyomtató lényegében egy hatalmas robotkar a végén fecskendővel, amely kilövelli a különleges, tejszínhabhoz hasonló állagú cementet. Ezt az anyagot az építész tervei szerint formázzák, egyik réteget a másikra húzzák, hogy falat emeljenek és növeljék szilárdságát. Van Gurp szerint ezzel nincs szükségük zsaluzásra, és nem fognak több cementet felhasználni a szükségesnél.
   A lakóházaknak csak a külső és a belső falai készülnek a nyomtatóval. Mire az ötödik otthon elkészül, amely háromszintes és három hálószobás lesz, a szakemberek azt remélik, hogy a szennyvízcsatornát és más tartozékokat is képesek lesznek elkészíteni 3D-s nyomatóval.
   Az új technológia lehetővé teszi azt is, hogy a falakba közvetlenül beépítsék a világítás, a fűtés és a biztonsági berendezés működtetéséhez szükséges vezeték nélküli érzékelőket, hogy okosházakat alkossanak.
   Az Eindhoveni Műszaki Egyetem élen jár a 3D-s nyomtatás építőipari alkalmazásában. Tavaly a délkelet-hollandiai Gemertben az ő szakembereik építették fel a világ első 3D-s nyomtatással készült kerékpáros hídját.