Oldalletöltések száma: 9230143
2019. június 20. csütörtök 15:37,
Rafael napja van.

Hashtag, ha még nem ismerné

hashtag merca20 com

Tizenegy évvel ezelőtt született meg, de az internethasználók jelentős része még csak mostanában ismerkedik a fogalommal. A közösségi portálokon számtalan kettőskereszt előjelű szóval lehet találkozni és ez a hashtag vagy kiejtve: hesteg. Nem árt megismerkedni vele, hiszen ez is napjaink részévé vált.

   A Wikipedia szócikke szerint a hashtag a metaadat (adat az adatról) egyik formája, amely egy szóból vagy kifejezésből áll, amely elé hash jelet (#) tesznek. A hashtageket gyakran használják a közösségi hálókon, hogy azonosítsák, kategorizálják az érdeklődési köröket, topikokat (témákat), illetve megkönnyítsék a kulcsszavak szerinti kutatást.

   A hashtag tehát egyfajta címkerendszer, amelyben a kettős kereszttel ellátott szavak és kifejezések címkévé, ezáltal kereshetővé válnak. Tulajdonképpen mindenki, akinek valamilyen közölnivalója van, készíthet saját hashtag-et, amely önálló életre kelhet, és a készítője által kívánt üzenetet, reklámot mind messzebbre, többekhez viszi el. Nem véletlen, hogy a hashtag-et már felfedezte magának a politika ugyanúgy, mint a gazdaság, és kereskedelem.
   A jó hashtag létrehozásának kulcsa az egyértelműség. Nagyon fontos, hogy készítője pontosan tudja, mit akarja, miről szóljon a társalgás a hashtag alatt, és ezt tudatni is kell az emberekkel. Készítése egyszerű, nem kell hozzá semmilyen külön beállítás, csupán az adott közösségi oldalon a kívánt szó elé kell beírni egy #-t, akkor az attól kezdve címke, azaz kereshető lesz.
   Arra figyelni kell, hogy a hashtag csak a #-vel egybeírt betűsort értelmezi. Ha összetettebb kifejezést szeretne valaki bevonni a hashtag-be, akkor azt egybe kell írni, mert ha például az #vétó online újság szavakból a kereshető hashtag csak a #Vétó lesz. Ezért, ha az egész kifejezést szeretné bevonni címkének, akkor így kell írni: #vétóonlineújság vagy, hogy jobban tagolt legyen #VétóOnlineÚjság. A hashtages rendszerek a kis- és nagybetű között nem tesznek különbséget, sőt az ékezet is elfogadott, mégis a szakemberek szerint a magyar kifejezéseknél ékezet nélküli, egybeírt szavakat ajánlatos használni. Mi most eltérünk ettől és ezúttal önálló életre kel a #VétóOnlineÚjság.