Oldalletöltések száma: 10539056
2019. december 10. kedd 02:48,
Judit napja van.

Kerékcsere otthon: nem időre megy

Egy autósnak a tavasz legbiztosabb jele, hogy lecserélheti autója téli gumijait nyárira.

   Aki maga szeretné elvégezni a cserét, biztosan elgondolkodik azon, hogy vajon a jobb állapotban lévő gumikat előre vagy hátra kell-e felrakni?

   A mélyebb profillal rendelkező gumikat a hátsó tengelyre kell felszerelni. Bár mindkét variánsra van érv, végeredményben a mélyebb profillal rendelkező gumik felszerelése a hátsó tengelyre jobb menetstabilitást, nagyobb biztonságot nyújt.
   Különösen szükséghelyzetekben és vizes útburkolaton bizonyul mindez kifizetődőnek. A jármű nem sodródik ki olyan könnyen fékezéskor és sávváltáskor.
   Lényeges, hogy ne legyen túl nagy a különbség az első és a hátsó gumik profilmélysége között. A szakértők azt ajánlják, hogy a gumikat időről időre érdemes tengelyenként elölről-hátulra cserélni. A kevesebb, mint 2,5 milliméter profillal rendelkező nyári gumikat ugyanúgy le kell cserélni újra, mint a több mint 10 éves gumikat. Semmi esetre se szereljünk fel keresztezve eltérő profillal rendelkező gumikat.
   Fontos, hogy a gumik leszerelésekor a menetirányt és a pozíciót jelöljük meg (EJ = első jobb, HB = hátsó bal). A leszerelés után alaposan tisztítsuk meg a gumikat és mindenképpen vizsgáljuk át, nincs-e rajtuk sérülés.