Oldalletöltések száma: 8697903
2019. április 24. szerda 08:20,
György napja van.

Ha megtörtént a baj a kétségbeesésen túl is lehet valamit tenni

zsarolovirusMinden számítógéphasználó hallott már a vírusokról, a szerencsésebbek csak hírből, a pechesebbek pedig meg is tapasztalhatták, hogy miféle bajokat, sőt komoly károkat képesek a számítógépes vírusok okozni. Mára a legtöbben már használnak valamilyen védelmi rendszert a gépükön, de sokszor még ez sem elég.

   Ha furcsán kezd viselkedni a számítógépünk, a jelek jó eséllyel arra utalnak, hogy bekaptunk valamilyen vírust – írta a 24.hu, amely cikkben javaslatokat is kaphatnak az olvasók arra, hogy mire is kell figyelniük.

   Ahogy a cikkíró írja: a természet rendje, hogy az új, eleinte gyors laptop /asztali gép/ idővel lelassul, de bizonyos esetekben sokkal aggasztóbb dolog állhat a jelenség háttérben, mint az öregedés. Például akár egy malware (rosszindulatú szoftver), vagy bányászprogram. Különösen az olyan szokatlan, gyanús jelekre érdemes figyelni. mint a mindenhol felugró ablakok, vagy ha folyamatosan átirányít a böngészőnk más oldalra.
   Ugyancsak bajt jeleznek a hamis figyelmeztetések, de ha már váltságdíjat is követelnek tőlünk akkor bizony nagy a baj, ahogy akkor is, ha valami letiltja a rendszereszközöket. Ezekben az esetekben az informatikában csak felhasználói szinten jártas ember első lépése a kétségbeesés. A hírportál cikke néhány javaslattal is él, hogy mi a teendő, ha vírust észlelünk az eszközünkön.
   Amennyiben arra gondolunk, hogy malware került a gépünkre, amennyiben még nincs ilyenünk, telepítsünk egy megbízható antivírus alkalmazást. Ha már van ilyen a gépen, akkor győződjünk meg róla, hogy megfelelően frissítettük-e, és végezzünk el egy alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot.
   Unalomig ismételt tanács, hogy a fontos fájlokról legyen biztonsági mentésünk, amennyiben egy teljes tisztításra, törlésre szorulna az eszköz. Védelem terén további szintet jelenthet, ha virtuális magánhálózatot (VPN-t) használunk, mert a titkosított csatornán közlekedő adataink így nagyobb biztonságban lehetnek – olvasható a 24.hu összeállításában.