Oldalletöltések száma: 8697886
2019. április 24. szerda 08:14,
György napja van.

A legokosabb is elavult lesz pár év múlva

oksotelefonok bolt napi huKözeledik a karácsony és igen sokan reménykednek abban, hogy új okostelefont kapnak a családjuktól. Mások meg éppen magukat akarják meglepni egy modern, sokat tudó készülékkel, miközben a színe, nagysága, vagy éppen egy hangzatos reklám tévútra vezetheti őket a készülékvásárláskor.

   A Joadni.blog.hu összeállított egy használható listát arra vonatkozóan, hogy mi mindenre érdemes figyelnie, ha új telefont akar valaki venni. Ilyen például többek között a kamera, méret, hangminőség, gyorsaság, operációs endszer.

   Közel sem mindegy, hogy milyen operációs rendszer vezérli a telefont, hiszen aki az iOS-t kedveli, amely csak az iPhone-okban található, vagy az Androidot, amely néhány kivételtől eltekintve közel minden más telefonban található, akkor ez már meg is határozza a készülékválasztás irányát. Aki az Androidra voksol, az általában azért teszi, mert a nyílt forráskódnak és a lelkes fejlesztőknek hála rengeteg applikáció érhető el. Az androidos készülékek választéka pedig rendkívül sokszínű. Az Android másik előnye a szinte végtelen kompatibilitás például az okoseszközökkel.
   Az iOS-nél tulajdonképpen nem is operációs rendszert választ a vásárló, hanem telefont, amihez az iOS jár. Az iPhone tulajdonosok inkább a márkára, az egyszerű használhatóságra és a sallangmentes megoldásokra szavaznak, amire az egyik biztosíték maga az operációs rendszer. A Windows-os telefonok pedig azoknak tetszik, akik mindent a lehető legegyszerűbben szeretnének megoldani, és nem akarják kitenni magukat a mobil és PC közötti gondolkodásmódbeli váltásoknak, bár ezért cserébe szűkebb kínálatot kapnak az alkalmazások terén.
   Szinte minden okostelefonos tapasztalja, hogy ha lendületesen és gyakran használja eszközét, annak akksija nem bírja sokáig, tehát a választás másik alapvető ismérve az akkumulátor teljesítménye lehet. A nagy kijelzők, a folyamatos netkapcsolat, a blutooth-os fejhallgatók vagy a GPS rengeteget fogyaszt. Egy jobb akku 1-1,5 napot bír, de vannak olyan modellek, amik 2-3 napos üzemidőt is tudnak biztosítani a 4-5 ezer mAh kapacitásuknak köszönhetően. Ha folyamatosan a telefonon lóg, navigál, videózik, csetel, 3000 mAh alatt ne is vegyen készüléket, mert csalódások érik majd emiatt.
   Az is meghatározó, hogy mekkora memóriája van egy okostelefonnak. Manapság már nem érdemes 32 GB-nál kisebbet választani még akkor sem, ha SD kártyával bővíthető, hiszen a rendszer maga is sok helyet foglal, a frissítések, az alapvető alkalmazások köre pedig egyre tágul. Nagyobb igényűek 64, sőt 128 GB-nyi beépített tárhellyel is gazdálkodhatnak.
   A kezdeti időszakban még olyan anyagokból készültek a mobilok, hogy ha leestek – és gyakran estek le – az ember csak összerakta a leesett hátoldalt, a kiugrott akkumulátort és már indíthatta is újra a készület, ugyanakkor ez már nem így működik. A fémház, az edzett Gorilla Glass üvegek mindig tartósabbak, de ha igazán biztosra akar menni a vásárló, akkor az úgynevezett ip68, azaz ütés, por és bizonyos mértékig vízálló tanúsítvánnyal ellátott készüléket érdemes keresnie, mert már ez sem ritkaság. Az igazán kemény felhasználók pedig választhatnak szinte mindent kibíró készüléket is, például a CAT választékából.
   Az okostelefon ma már sokaknak jelenti az internetezést, fotózást, videokészítést és -nézést, zenehallgatást, mint a telefonálást. A fotózás, videózás, a VR játékok vagy a flac hangfájlok igénylik az erős hardvert, a nagy tárhelyet és a bivalyerős akkumulátort. Az igazán jó felvételekhez már minimum dual kamerás készüléket érdemes választani, és sokaknak az sem mindegy, hogy milyen a képfeldolgozó rendszer vagy milyen gyártmányú az optika – írta a Joadni.blog.hu.
   Aki pedig ezeket a szempontokat figyelembe véve keresi a megfelelő eszközt jó, ha nem nézi az árat, mert bizony egy-egy a fentieknek megfelelő készülék megvásárlásához igen mélyen a zsebbe kell nyúlni.