Oldalletöltések száma: 9901486
2019. augusztus 23. péntek 08:24,
Bence napja van.

Az autó ülése fűtheti majd a kabátot

kabat futott autopro huAzt még megtippelni sem tudjuk, hogy hány embert érinthet munkája során, de tény nagyon sokan vannak, akik úgy vezetik cégük autóját, hogy meglehetősen gyakran ki is kell szállniuk és a szabadban tenni a dolgukat. A meleg vezetőfülkéből a sokszor fagypont alatti, szeles utcára kilépve máris megvan az alap egy jó kis betegséghez.

   A Continental technológiai vállalat fűtött és aktívan kivilágított biztonsági kabátok két prototípusát mutatta be a Las Vegasban megtartott Consumer Electronics Show (CES) kiállításon – írta az Autopro.hu.

   A jó láthatóság biztosítása minden helyzetben fontos – a futárcégek, sürgősségi és közüzemi szolgáltatások személyzetének, valamint a ki- és bepakolás során kamionsofőrök számára ez egy alapvető biztonsági tényező, és fontos, hogy még jobban láthatóak legyenek potenciálisan veszélyes szituációkban és rossz időjárási körülmények között is.
   A LED fényekkel ellátott biztonsági kabát és a lehetséges fűtő funkció megvédi a viselőt a balesetektől, és automatikusan aktiválódik a jármű elhagyása után. Az energiatakarékos LED fények a hagyományos reflektorokkal kiegészülve jó láthatóságot biztosítanak a sötétben, még akkor is, ha a kabátot nem világítja meg külső fényforrás. Továbbá, a világító funkció automatikusan bekapcsol, amikor a sofőr elhagyja a töltőállomásként is működő vezetőülést.
   Az ülésbe épített tekercs kábelek nélkül tölti a LED-ek akkumulátorát és az integrált fűtőrendszert. Ez azt jelenti, hogy a kabát mindig a megfelelő töltöttségi állapotban van. Egy, a kabátban elhelyezett rugalmas második tekercs fogadja az ülésben lévő tekercsből érkező energiát. Különféle anyagrétegek biztosítják a ruha moshatóságát, valamint korlátozzák a sofőrt érő mágneses mező sugárzását is. Az akkumulátor a szövetbe ágyazott vezetékek segítségével tölti fel energiával a LED fényeket. Az akkumulátor és a vezérlőelektronika olyan helyen tárolható, ahol nincs útban, például a mellzsebben.
   A jövőben az elektromos vezető anyagokat a kabátban kívánt hőfok előállítására fogják használni anélkül, hogy egy milliméternyi fűtőszálat is hozzá kelljen adni a ruhához. Mindez egy bevonható polimer keveréknek köszönhető, amelyet egy nyomtatási folyamat során adnak hozzá az anyaghoz. Amikor elektromosság járja át az anyagot, az közvetlenül hővé alakul át. Ennek következtében a felszín másodpercek alatt teljesen felmelegszik, viszonylag kevés energia bevitel árán – derül ki az Autopro.hu írásából.