Oldalletöltések száma: 8697954
2019. április 24. szerda 08:29,
György napja van.

Pár év múlva már a mobilunk mondja meg, hogy mi a bajunk

face2gene itunes apple comMa már olyan okosak az okostelefonok, hogy szinte mindent tudnak, legfeljebb mosogatni nem. A jövő a mindentudás terén szinte beláthatatlan távlatokat rejt. Például egészen közel vagyunk ahhoz, hogy mobilunk mondja meg, betegek vagyunk-e, vagy sem.

   Az arcfelismerés lassan alapkövetelmény egy jobb telefon esetében, ezért a hírek szerint a nem túl távoli jövőben az orvosi vizsgálat elfogadott részét képezheti majd – derül ki a Pcworld.hu írásából.

   Az arcfelismerés eleve mesterséges intelligenciára épül, és ez kell ahhoz is, hogy a telefon kamerájába érkező kép alapján egy rendszer automatikus diagnózist állítson fel. A jelenleg DeepGestalt néven futó szoftver ígéretesnek tűnik ezen a téren. Az amerikai FDNA (a családfakutatásban alkalmazott géntechnológiával foglalkozó szervezet) eddig több mint 17 000 képet gyűjtött össze, amelyek összesen 200 különböző szindrómát mutatnak, és ezt építették be az alkalmazásba, amelynek a Face2Gene nevet adták.
   A két első vizsgálatnál a Cornelia de Lange és a Angelman szindrómát vették alapul, mivel ezek összetett betegségek, a szoftver pedig 90 százalékos biztonsággal állította fel a diagnózist, míg a kontrollként vele szemben álló orvosoknál ez a szám 70 százalék volt. A Noonan szindrómánál már gyengébb volt az eredmény a 64 százalékkal, de még mindig sokkal jobb, mint általában lenni szokott.
   A szakértők szerint az algoritmus jelen állapotában messze nem jelent végleges megoldást a genetikai rendellenességek azonosítására, hiszen a tesztek sokkal biztosabb eredményt nyújtanak. Az is fontos információ, hogy a fejlesztők szerint a DeepGestalt tesztelése kisebb gyerekeknél nyújtott jobb teljesítményt, míg az idősebbeknél akadtak problémák. Az Oxfordi Egyetem egyik szakértője, Christoffer Nellåker szerint azonban bizonyos betegségek esetén drasztikusan csökkenthető a megfelelő diagnózis felállításának időtartama, amelyeknél most még akár több évre is szükség lehet.
   Nem nehéz belátni, hogy amennyiben sikerül okosítani még a szoftveren, és mindezt alkalmazás formájában a felhasználók is elérik majd, a genetikai jellegű betegségeknél komoly előrelépést tapasztalhatunk majd – írta a Pcworld.hu.