Oldalletöltések száma: 10548396
2019. december 14. szombat 07:09,
Szilárda napja van.

E-book, a jövő zsebkönyvtára

Kevesebb fát kell kivágni a papírhoz, ha áttérünk az e-bookok használatára.

   Jelentősen megváltoznak olvasási szokásaink, ha kisebb könyvtárat tarthatunk állandóan a zsebünkben. Kár, hogy egyelőre csak nagyon kevés magyar nyelvű regény tölthető e-bookra.

   Hamarosan megjelenik a Barnes&Noble és a Spring Design készüléke is.
A 317 grammos készülék 6 colos e-ink kijelzőt kapott, amely megfelel egy átlagos méretű könyvnek, illetve kiegészül egy apró, színes érintőkijelzővel, amellyel a vezérlést oldották meg.
   Ebben a készülékben is van hely SIM-kártyának, így 3G hálózaton keresztül is lehet könyveket letölteni, de nem hiányzik a WiFi sem. A 2 gigabájtos háttértár SDHC kártyával bővíthető, így akár 18 gigabájton is tárolhatóak az adatok. Természetesen a készülék képes zenéket is lejátszani, már amennyiben csatlakoztatunk hozzá egy fülhallgatót. Mindezért 260 dollárt, közel 50 ezer forintot kell fizetni.
   A Spring Design Alex nevű készüléke jóval drágább a Nook-nál, a majd 400 dolláros árért azonban jóval több is jár. A konkurenshez hasonlóan ez is két kijelzős, az olvasófelület szintén 6 colos, azonban a színes érintőképernyő jóval nagyobb: 3,5 colon terpeszkedik. Tömegre valamivel kisebb, de nem sokkal, az Alex 311 grammot nyom.
   A legnagyobb különbség azonban a szolgáltatásokban van: a színes kijelző mögött ugyanis a Google Android operációs rendszere dolgozik, így jóval több mindenre alkalmas, például internetezésre, már amennyiben van WiFi elérés a közelben. 
   Könyveket letölteni jelenleg külső áruházakból lehet, illetve a kártyára másolt ePub, TXT, HTML vagy PDF formátumú kiadványokat lehet olvasgatni. A gyártó nyárra ígéri, hogy egy, a Borders könyváruházzal történt megállapodás értelmében dedikáltan az Alexre is lehet majd könyveket beszerezni.