Oldalletöltések száma: 9937497
2019. augusztus 26. hétfő 03:27,
Izsó napja van.

A fiatalok között már nem menő az e-mail, de a Facebook sem

instagram nbcnews comAz eltökélt haza internetezők még emlékeznek az iWiW-re és társaira, amelyek ma már lassan az emlékezet homályába vesznek. Helyüket átvette az egy ideig egyeduralkodó Facebook, amelyet miután megjelentek rajta az idősebbek is, a fiatalok nagyrészt elhagytak. 

   Minden egyes nap több mint három órát tölt az interneten a hazai fiatalok többsége. Az időtöltés nagy része természetesen a mobilokhoz kapcsolódik, míg a közösségi oldalak közül korosztályukban a Facebook helyett már sokkal inkább az Instagram a népszerű – írta a Hwsw.hu.

   A magyarországi tizenéves felhasználók körében csak az ötödik helyen tűnik fel a Facebook a közösségi oldalak kedveltségének rangsorában a Be Social közel tízezer hazai tizenévest felmérő kutatása szerint. A mostani eredmények alátámasztják a közösségi média szolgáltatásokat kínáló ügynökség korábbi Nagy Facebook felmérését, amely főként az idősebb hazai felhasználók kiemelkedő facebookos aktivitására mutatta ki.
   A legújabb felmérés szerint a 18 év alatti fiatalok sorban az Instagramot, Messengert, YouTube-ot, Snapchatet és csak ezután tartják a legfontosabb közösségi eszközöknek a Facebookot. Ezután következik a feltörekvőben lévő TikTok és a meglepetésszerűen a ranglistára belépő Pinterest. Az oldalak használata következtében a megkérdezettek 71 százalékának van olyan ismerőse, akivel csak neten tartja a kapcsolatot, míg minden második válaszadónak több ilyen is van.
   Nagy problémát jelent, hogy a fiatalok 90 százaléka kapott már üzenetet olyantól, akit nem ismer, továbbá 43,7 százalékuk kifejezetten érezte már úgy, hogy zaklatják. Jó viszont minden ötödik hazai tizenéves beállított kétlépcsős azonosítást a fiókjában, ez alátámasztja a Samsung Electronics kutatását, amely szerint a fiatalok fontosnak tartják a mobilos biztonságot.
   Érdekes az e-mail használatának kérdése, amely érezhetően háttérbe szorult a közösségi média mellett a fiatalok körében. A kutatásból kiderül, hogy a 18 év alatti hazai tinédzserek egyharmada egyáltalán nem használ e-mailt, miközben nagyjából a megkérdezettek fele csak hivatalos ügyben nyitja meg a levelező rendszereket, például a házi feladat beküldéséhez.
   A hazai fiatalok viszonylag sok időt töltenek az interneten naponta, méghozzá 78,7 százalékuk 3 óránál is többet, ezen belül 40 százalék pedig 4 óránál is többet. Az internet mellett minden más kikapcsolódás egyértelműen a háttérbe szorult a tizenévesek életében. A válaszadók 65 százaléka egyáltalán nem hallgat rádiót, 38 százalékuk nem olvas könyvet és 37 százalékuk hagyományos televíziót sem néz, részükről a tévénézés nyilván a video streaming szolgáltatásokra tolódott át – derül ki többek között a Hwsw.hu összeállításából.