Oldalletöltések száma: 9493991
2019. július 20. szombat 13:19,
Illés napja van.

ISA nem engedi, hogy autóversenyt rendezzünk a közutakon

isa carsafetyuae comSzinte naponta hallhatunk olyan fejlesztésekről, amelyek biztonságosabbá tehetik a mind nagyobb forgalmat a világ közútjain. Az autók látványosan okosodnak és egyelőre ugyan a legtöbb jól felszerelt autóban még az ember állítja be az egyes adatokat, szabályozókat, de a jövőben ez biztosan másként lesz.

   Egy frissen kidolgozott EU-rendelet értelmében 2022-től intelligens sebességasszisztenssel (ISA) kellene felszerelni az új szárazföldi gépjárműveket, hogy ne lehessen átlépni az egyes tagországokban érvényes sebességhatárt velük – írta a Theengineer.co.uk cikke alapján a Gyártástrend,hu.

   A technológia kamerák és a GPS kombinációját használja az egy adott útszakaszra vonatkozó legmagasabb megengedett sebesség észlelésére, és ennek fényében korlátozza a motor teljesítményét. Előzés közben, padlógázzal az ISA gátló hatása ideiglenesen megszüntethető, sőt a rendszer teljes lekapcsolására is lehetőség nyílik, de minden egyes indításkor automatikusan újra aktiválódik.
   A becslések szerint a széles körű elterjedése mintegy 20 százalékkal csökkentheti az EU-ban bekövetkezett, halálos kimenetelű balesetek számát. Az ISA csak egy eleme az unió továbbfejlesztett Általános Biztonsági Szabályzatának, amelynek részleteiről nemrég született meg a megegyezés.
   A tervezet szerint az autókba integrálandó egyéb kötelező eszközök lennének még az elkalandozásra vagy álmosságra figyelmeztető rendszer, a tolatókamerák és -szenzorok, a továbbfejlesztett vészfék, a sávtartóasszisztens és feketedoboz a balesetek körülményeinek megismeréséhez. Az új Általános Biztonsági Szabályzat azonban csak akkor fog életbe lépni, ha az Európai Parlament és a Tanács is megszavazza – olvasható a Gyártástrend.hu oldalon.