Oldalletöltések száma: 6153401
2018. március 18. vasárnap 04:55,
Sándor és Ede napja van.

Kétszáz ország legjobbjai között a magyar fotósok

gyerek hartyanyi norbert welovebudapest comA fényképezés kezdetekben komoly felkészültséget igényelt, nem mindenki volt képes jó fotókat készíteni. Aztán a technológia és a technika rohamos fejlődésével már tömegek nem túl olcsó szórakozása lett a fényképezés, míg meg nem jelentek a komoly kamerákkal felszerelt okostelefonok, amelyekkel bárki „fotóművész” lehet.

   Természetesen véletlenszerűen mindenki képes művészi képet alkotni, de az igazi profik más szintet jelentenek. Örömteli hír, hogy a szervezők bejelentették, több magyar fotósnak is döntőbe kerültek a képei a Sony World Photography Awards igen rangos versenyén – írta meg a Welovebudapest.com.

Bővebben...

Kihívót kaphat a hungarocell, de még várni kell rá egy keveset

hoszigeteles youtube comBármerre is megy az ember, számtalan olyan építkezést láthat, ahol régi épületek, vagy éppen a most készülők falait fedik be szigetelőanyagokkal. Ezek manapság többségükben különféle habosított műanyagok, amelyek általában nem környezetbarát anyagok.

   A kutatók elkészítettek egy új hőszigetelő anyagot, amely könnyű és erős és az előállításához parányi farostokra van szükség. Az úgynevezett nanofát a jövőben energiahatékonyabb épületek felépítésére használhatják és az anyag önmagában olcsó és biológiailag lebontható – írta az Advances.sciencemag.org cikkére hivatkozva az Arsratio.hu.

Bővebben...

Jól égett a nád a tó közepén

nadegetes 20180314 001Bár enyhe volt az idő a meteorológusok által előre jelzett március közepei újabb tél előtt, ennek ellenére 14-én, szerdán délfelé csak kevesen jártak az agárdi tóparton, viszont nekik tüzes látványban lehetett részük. A Cserepes-szigeten hatalmas lángokkal égett a nád.

  A nád égetése akár a nádfelület megújulását is elősegíthetné, de ezúttal információink szerint a nád elégetésével az induló nagyszabású partfal-rekonstrukció miatt alakítanak ki iszaplerakót a szigeten.

Bővebben...

Tévé, rádió, nyomtatott sajtó: kevésbé hiszünk nekik

fakenews otborond comA fake news-ok, vagyis a hamis hírek korában az ember azt gondolná, hogy talán a közszolgálati tévék, rádiók, vagy a magukra valamit is adó kereskedelmi adók, nagyobb múltú újságok legalább megpróbálkoznak valós hírek közlésével, ehhez pedig utánajárnak mindannak, amiről beszélnek. Már nekik is alig hiszünk.

   A magyarok bíznak a legkevésbé a hagyományos médiában, az EU-ban. A februári közvélemény-kutatást 26576 ember megkérdezésével végezték, telefonon, a 15 évnél idősebbek körében, mind a 28 EU-tagállamban – írta az Euronews.com.

Bővebben...

Jön a jó idő, tettre készek a besurranó tolvajok

besurrano tolvaj weblearneng comMost már biztosan itt a tavasz, ezt leginkább abból is lehet tudni, hogy a rendőrök, ahogy teszik minden évben – sokszor hiába – idén is figyelmeztetnek bennünket a figyelmetlenségeink miatt bekövetkező bűncselekményekre és arra, hogy mindezek ellen hogyan védekezzünk. Cseppet sem ördöngösség, csak meg kell fogadni a tanácsokat.

   A kellemes tavaszi idő beköszöntével nemcsak a növények kelnek új életre, de sajnos a bűnözők is megjelenhetnek a kertes házaknál, a társasházak földszinti lakásainak nyitott ablakainál, annak reményében, hogy oda beosonva értéket találnak – hívta fel a figyelmet hírlevelében a Gárdonyi Rendőrkapitányság.

Bővebben...

Még kilencmillió sem kell a boldogsághoz mifelénk az emberek

gazdag szegeny benefitspro comA Hegedűs a háztetőn című világhírű musical „Ha én gazdag lennék…” kezdetű betétdalának szövegét szinte mindenki ismeri és nyilvánvalóan az főszereplő kívánságával egyet is ért. Mert valóban könnyebb az élet sok pénzzel. De vajon mennyi kell a boldogsághoz?

   Erre a fontos kérdésre keresték a választ az indianai Purdue University kutatói a Gallup World Poll eredményeinek segítségével. A kutatók 164 országból összesen 1,7 millió ember adatait összesítették – írta a Bigthink.com cikke alapján a Ténygyár.hu.

Bővebben...

Trendi pólók pusztítják a környezetet

polok buzznet comA legtöbb ember ruhatárában sokféle póló található. Jó ruhadarab, könnyű mosni, a mindennapokban hozzáöltözni, a jó időben meg színes, változatos, kellemes és olcsó öltözködést jelent. Na, de milyen áron?

   A fast fashion ruhaipari láncok térnyerésével egyre látványosabbak a ruhaipar környezetromboló hatásai. A fast fashion olyan tömegtermékeket áruló láncokat takar, amelyek az aktuális irányzatok alapján saját tervezésben gyártják le, és a közbenső fokokat kiiktatva olcsón és gyorsan juttatják el termékeiket a piacra – írta a G7.24.hu

Bővebben...

Lehet, hogy jön a nyugdíjasoknak egy kis húsvéti ajándék?

erzsebet utalvanyA jót könnyű megszokni, így vannak ezzel a nyugdíjas korúak is, akik az elmúlt két karácsonyra ajándékként utalványokat kaptak a kormánytól. Ennek többnyire pártállástól függetlenül örültek is, hiszen nincs az a pénz egy nyugdíjasnál, aminek ne lenne helye.

   Erzsébet-utalványokat hozhat a kampány a nyugdíjasoknak. A találgatás alapja, hogy jövő keddre összehívták az Idősek Tanácsát. Mindezt a Népszava.hu írta. A nyugdíjasok bizonyára remélik, hogy az információ helytálló.

Bővebben...

Velencéről indultak a barbecue-val, Amerikába tartanak

bbq turanitz szekesfehervar huAligha nézhetünk meg amerikai filmet anélkül, hogy abban szóba ne kerülne a barbecue-sütés. Ez nem csak kiváló társasági esemény, de a pompás húsok élvezetét is jelenti. A barbecue (BBQ) zárt rendszerben, alacsony hőmérsékleten, keményfa vagy abból készült faszén füstjén történő sütési eljárás.

   Az októberben megszerzett magyar Grand Champion cím mellé most Ausztriában gyűjtött be újabb díjakat a székesfehérvári-velencei KGB BBQ csapata. Ezúttal a harmadik helyért járó bronz trófeát hozták haza, és külön elismerést is kaptak, mint a verseny legjobb fiatal teamje – tudta meg a Feol.hu.

Bővebben...

Olcsóbb, gyorsabb lehet a DNS-vizsgálat

dns computerworld comManapság nincs olyan krimi, vagy nyomozós film, amelyben legalább egyszer ne hivatkoznának a DNS-vizsgálatra. A genetikai információkat tároló DNS, vagyis a dezoxiribonukleinsav minden embernél más, ugyanakkor kimutatható belőle az egyén más emberekkel való vérségi kapcsolata.

   A Columbia Egyetem és a New York Genome Center kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amely gyorsan és pontosan azonosítja az embereket a DNS-ből – írta a Worldpharmanews.com cikke nyomán a Drportal.hu.

Bővebben...

Elő a disznózsíros kenyerekkel, egyelőre

zsiros kenyer magyarorszagkul nlcafe huMindazok, akik múlt század közepe táján élték gyerekkorukat, jól emlékeznek a karéj „zsíros deszkára”, amely két étkezés között nagy sikerrel enyhítette a gyerekkori örök éhséget. A rákent disznózsír, sóval, vagy fejlettebb változatában hagymakarikákkal, piros paprikával fenséges étel volt. Aztán egészségtelen volta miatt száműzték.

   Úgy tűnik elérkezett a rehabilitáció ideje. Több mint 1000 nyers összetevőt elemeztek és rangsoroltak tudósok, hogy melyek nyújtják a legmegfelelőbb egyensúlyt az egészségünknek. A disznózsír igen jó helyet ért el – derül ki a BBC Future riportjából.

Bővebben...

Velence is állomása lesz a Tour de Hongrie-nak

tour de hongrie tourdehongrie huFranciaországban a Tour de France, Olaszországban a Giro d'Italia, vagy Spanyolországban a Vuelta a España évtizedek óta tartja lázban a lakosságot, a versenyek útvonalán tízezrek várják az előttük pár másodperc alatt elszáguldó mezőnyt, a városok komoly versenyt vívnak annak érdekében, hogy őket is érintse a viadal.

   Ilyen komoly hagyománya még nincs az augusztus 14-én a siófoki prológgal rajtoló Tour de Hongrie-nak, de Magyarország legrangosabb nemzetközi kerékpáros körversenyét, amelynek mezőnye hat nap alatt tíz megyét érintve összesen 800 kilométert teljesít, már sokfelé várják. A mezőny a Velencei-tó mellett is elteker majd.

Bővebben...