Oldalletöltések száma: 7640836
2018. november 16. péntek 00:52,
Ödön napja van.

Világsztár kosaras a VVSI-ben

david kornel 24 huA sportbarátok a tévének, internetnek köszönhetően számtalan sportcsillagot ismerhetnek, jószerével életük minden pillanatáról értesülnek, ugyanakkor legtöbbjükkel sohasem találkozhatnak. Most a legsikeresebb magyar kosárlabdázóval, a világ legerősebb profi bajnokságában szerepelt Dávid Kornéllal személyesen is találkozhatnak a VVSI-ben.

   Folytatja közönségtalálkozóinak sorozatát a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, november 23-án a 127-szeres válogatott magyar kosárlabdázó, az első magyar származású NBA játékos osztja meg pályafutásának legizgalmasabb részleteit az érdeklődő közönséggel. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Bővebben...:

Bevagdosni, áztatni, ez a jó sült gesztenye trükkje

gesztenysutes mylavenderblues comBizonyára sokak, főleg idősebbek emléke, ahogy fagyos, havas téli napokon a nagyvárosok forgalmasabb útjaira kitelepült, parázzsal működő gesztenyesütő alkalmatosságból származó sült gesztenyével melengeti a kezét, majd majszolja el a lassan kihűlő csemegét. De nem kell utcai gesztenyesütőt keresni, otthon is lehet gesztenyét sütni.

   A városok, községek parkjaiban, utcáin rengeteg gesztenyefa van, de ezeknek nem ehető termését nem ajánlatos összetéveszteni a szelídgesztenyével. Ez utóbbit, már ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy saját termésünk van, piacokon, zöldségeseknél lehet beszerezni. Az sütéséhez ad néhány kiváló tippet a Sóbors.hu gasztroportál.

Bővebben...:

Tudja, hogy mikor érvényes a szóban tett végrendelet?

vegrendelet behir huFilmekben számtalanszor látjuk, regényekben olvassuk, hogy mi is történik egy elhunyt ember végrendeletének felolvasásakor, hiszen sok családtag ettől várja sorsa jobbra fordulását. S bár a végrendelet szó, annak értelme szinte mindenki előtt világos, idehaza közel sem népszerű a végakarat írásba foglalása, pedig ezzel sok vita, ellenségeskedés lenne megelőzhető.

   A magyarok kilencven százalékának nincs végrendelete, aki pedig rögzítené végakaratát, nincs tisztában az erre vonatkozó szabályokkal – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK megbízásából készített online felmérésből.

Bővebben...:

Az anyanyelv újabb rejtélyei

nyelvek idegen englishindiacomAki éppen most tanul egy idegen nyelvet, a szavak bemagolásán, a nyelvtan megértésén túl azzal is szembesülni kényszerül, hogy meg kell értenie az adott nyelven anyanyelvként beszélő emberek gondolkodását, ami bizony igencsak jelentősen eltérhet a magyar nyelvűekétől.

   Ráadásul kiderült az is, hogy egy nyelv használatával megváltozik az emberek világról alkotott képe, vagyis, ha megtanulunk egy új nyelvet, annak drasztikus hatása van a gondolkodásunkra is – írta a Hvg.hu.

Bővebben...:

Jövőre is egy kilogramm lesz az egy kilogramm, csak másként határozzák meg

kilo etalon ng huEgyre kevésbé hihetünk abban, hogy van valami állandó és változatlan, vagy éppen megváltoztathatatlan a világunkban. Legalábbis azok sorában, amelyeket az ember talált ki, alkotott, vagy amiben hisz. Például jó ideje gondoljuk azt, hogy a kilogramm az változatlan, ahogy a másodperc is. Pedig már ez sem teljesen igaz.

   A jövő héten szavazhatják meg a tudósok, 2019 májusától pedig már új módon határozzák majd meg a számításokkor az 1 kg értékét. Ezzel az egyik utolsó nagy etalon is eltűnhet – írta a Hvg.hu.

Bővebben...:

Politika? Csak legyintünk egyet

tuntetes avarosmindenkie blog.huAz elmúlt közel három évtized első húsz évében tapasztalható – folyamatosan csökkenő – érdeklődés a közélet és a politika iránt a 2010. évi, és különösen az idei áprilisi országgyűlési választások óta látványosan elhalni látszik, ráadásul a kormánypropaganda hatalmas zaja minden más hangot el is nyom. Mára egy felmérés szerint a magyar emberek teljes passzívitásba vonultak e téren.

   A politikai részvétel az egészséges demokrácia velejárója. Minél többen vállalnak szerepet különböző formában a politika és közélet alakításában, annál nagyobb az esélye annak, hogy meghallják a döntéshozók az „átlagember” hangját – írta a Pew Research Center, amely 14 országban végzett felmérést a témában összesen 14 875 ember megkérdezésével. Minderről a Ténygyár.hu írt.

Bővebben...:

Divat a fekete eledel, de sok aktív szenet eszünk vele

fagylalt fekete likecool comHa megnézünk egy képekkel teli szakácskönyvet, színes ételek sokaságát látjuk. A színes talán nem is eléggé kifejező ezekre az ételcsodákra, sokakra a színpompás lenne a jobb szó. Éppen ezért meglepő, hogy sokakat manapság a fekete színű ételek vonzanak. S hogy mitől fekete egy étel? Például a tintahal tintájától, de a fekete élelmiszerek zömének más adja a sötét színét.

   Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az úgynevezett fekete élelmiszerek, mint például a fekete fagylalt, vagy fekete pizza megjelenése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította a fekete élelmiszerek csoportját – olvasható a Portal.nebih.gov.hu oldalon.

Bővebben...:

Mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha zöldséget veszünk

repa sarga giardinaggio itA legtöbb ételünk főzése a zöldségek tisztításával. darabolásával kezdődik, vagyis olyan élelmiszerekről van szó, amelyek elengedhetetlenek mindennapi étkezéseinkből. Mindeddig a zöldségek ára, legalábbis akkora mennyiségben, amennyi egy ebédhez, vacsorához szükséges, nem verdeste az eget, de úgy tűnik ennek vége.

   A gyökérzöldségek akár 40-50 százalékkal, a hagymafélék pedig 30-40 százalékkal drágulhatnak a következő időszakban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc szerint a drágulás oka, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből – olvasható az Infostart.hu hírportálon.

Bővebben...:

Oly mértékben sokasodunk, hogy már a zuzmóra is ráfanyalodunk

zuzmo kaja sbs com auMa még a szerencsés országokban élők úgy vélik, hogy az van rendjén, ha bemennek az élelmiszeráruházba és ott mindent megtalálnak mi szemüknek, szájuknak ingere. Ma mintegy 7,6 milliárd ember él a Földön de alig több mint három évtized múlva az előrejelzések szerint már megközelítjük majd a 10 milliárdot. Ennyi embert pedig nem lehet élelmezni az eddig megszokott módon.

   Julia Schwarz, a bécsi Alkalmazott Művészeti Egyetem hallgatója egy szokatlan alapanyagból fejlesztett ki ehető termékeket. Az Unseen Edible névre hallgató projekt főszereplői a zuzmók – olvasható az Ízhuszár oldalon.

Bővebben...:

A KGB feltette hazánkat a barbecue világtérképére

turanittz kgb facebook comAligha lehet olyan amerikai családi filmet nézni, amelyben ne esne szó a barbecue-ról, vagy ahogy kedveskedve mondják, a BBQ-ról. A barbecue a Wikipédia szócikke szerint zárt rendszerben, alacsony hőmérsékleten, jellemzően 110-125 °C-on keményfa vagy abból készült faszén füstjén történő hosszú sütés.

   A BBQ mifelénk is terjed, de még fényévekre vagyunk e téren az amerikaiak kifinomultságától. A hétvégén rendezték meg az USA-ban a BBQ-világbajnokságot, amelynek első alkalommal magyar résztvevője is volt, a KGB (Katka–Gergő–BBQ)-csapata – tudta meg a Hvg.hu.

Bővebben...:

Nem így néz ki a boltokban, de kevés a zöldség és a gyümölcs a világon

zoldseg gyumolcs newsnetwork mayoclinic orgEgyre-másra jelennek meg olyan cikkek a különféle portálokion, hogy aki el akarja kerülni az elhízást és egészségesen kíván táplálkozni, naponta többször is egyen zöldséget, gyümölcsöt. Ennek, mint kiderül, az ára mellett más akadálya is lehet.

   Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon – tárták fel tanulmányukban a kanadai Guelphi Egyetem szakemberei.

Bővebben...:

Eszükbe sincs nyugdíjba vonulni, pedig már hatvanévesek

hupikek torpikek magazine tribe tech comNem sok olyan egykori és mai gyerek van világszerte, aki ne ismerné a hupikék törpikéket. A kékszínű törpevilág szeretnivaló, sokféle egyéniséggel rendelkező apróságai, és a mindig pórul járó ellenfelük, a gonosz Hókuszpók nézők tízmillióit hódította meg. A törpök eredetileg 99-en éltek Aprajafalván Törpapa vezetésével, az idők folyamán azonban még nagyon sok törp csatlakozott hozzájuk.

   A kis kék fickók 1958-ban indultak a világhírnév felé szülőhazájukból, Belgiumból, amely most egy kiállítással is tiszteleg a kerek évforduló előtt – írta az Euronews.com.

Bővebben...: