Oldalletöltések száma: 9494411
2019. július 20. szombat 14:28,
Illés napja van.

Mederfeneket vizsgáltak Velencén a balesetek elkerülése érdekében

mederfenekvizsgalat media24 huA nyári rekkenő hőségben még azok is szívesen megmártóznak a Velencei-tóban, akik nem jó úszók, nincs vízi jártasságuk. Ilyenkor egy-egy hirtelen mélyülő talajrész, a meder alján kialakult gödör vészhelyzetet idézhet elő és máris kész a baleset. Szerencse, ha a lyukba véletlenül belépő végül is épségben kerül ki szorult helyzetéből

   Velencén mindezek okán mérték fel a meder állapotát. A hirtelen mélyülő részek ugyanis többször okoztak már gondot. Ezért kéri az önkormányzat a szülőket, a fiatalokra felügyelőket, hogy a gyerekeket egyedül ne engedjék majd a vízbe – írta a Feol.hu.

   Megnyitása óta rendkívül népszerű a nyári főszezonban a Velence Korzó lídós, homokos szabadstrandja. Egy-egy kánikulai hétvégén tízezret is meghaladó számú látogató érkezik az ország számos pontjáról a tó vizétől enyhülést remélve. Akik nemrégiben a korzó partján jártak, egy furcsa járművet láthattak a tóban. A kabinos vízibiciklire hasonlító alkalmatosság a tó medrét pásztázta.
   Lajos Tibor vállalkozó a saját maga által tervezett és kivitelezett járművével végezte el a Velencei-tó Kapuja előtti mederterület felmérését. Erre azért volt szükség, hogy pontosan meg lehessen határozni a tófenék-hiányosságok esetleges mozgását és mélységét. A korábbi nyarakon többször is bajt idézett elő a hirtelen mélyülő tófenék.
   Ezeknek a gödröknek az eredete hozzáértők szerint valószínűleg a korábbi nádasba befolyó felszín alatti vizekre vezethető vissza, de ez eddig nem nyert megerősítést az alacsony vízszint miatt. A meder vizsgálata során ezen kimélyülések pontos méreteit meghatározták meg, és az adatok alapján lehet majd a további teendőket meghatározni – tudta meg a Feol.hu.