Oldalletöltések száma: 10306494
2019. szeptember 23. hétfő 12:57,
Tekla és Líviusz napja van.

Nemdohányzóként könnyebb társat találni

dohanyzo no nepszava huAz egyes társadalmakat számtalan tényező osztja kettő, vagy éppen több kisebb csoportra. Lehet ez politikai beállítottság, valamilyen rasszhoz, valláshoz tartozás, vagy éppen sportcsapatoknak szurkolás. De talán az egyik legélesebb határ a dohányosok és nemdohányzók között van.

   A dohányosok életét, mindennapjaikat jelentősen befolyásolja ez a káros szenvedély, amely kihat párkapcsolataikra, valamint egyedülállók esetében a társkeresésre is. A Randivonal.hu kutatásából kiderült, mennyire befolyásolja a párkeresést ez a káros szenvedély. Minderről a Napidoktor.hu írt.

   A társat keresők közel egyharmada vallja be magáról, hogy rendszeresen vagy alkalmanként rágyújt. Minden harmadik férfi és minden negyedik nő dohányosnak tekinthető a felmérése alapján. A budapestiek közül kevesebben hódolnak ennek a káros szenvedélynek, a fővárosiak körében 5%-kal alacsonyabb a dohányos társkeresők aránya, mint az országos átlag. Leginkább a húszas és az ötvenes korosztály füstöl, legkevésbé pedig a hatvan év felettiek gyújtanak rá. Érdekesebb azonban az, hogy mennyire tolerálják a nem dohányzó társkeresők a dohányos társaikat, mennyire befolyásolja párválasztási döntésüket a tény, hogy a másik fél dohányzik.
   A párválasztásban második társkereső nő kizáró oknak jelöli meg a dohányzást az ismerkedés során. Ez egyébként megengedőbb hozzáállást jelent, egy néhány évvel ezelőtt – szintén Randivonal.hu kutatása szerint – még tíz százalékkal magasabb, 60%-on állt az elutasító nők aránya. A nem dohányzó férfiaknál csupán egyharmad az aránya az elutasítóknak, ami azt jelenti, hogy három nemdohányos férfi társkeresőből kettőt egyáltalán nem zavar, ha rágyújt a párja. Az elutasítás a dohányosok irányában az életkor előrehaladtával növekszik, az 50-60 éves társkeresők közül kétszer annyian tartják kizáró oknak a dohányzást, mint a húszas korosztály.
   A számokból egyértelműen látszik, hogy a dohányosoknak nagyobb esélye lenne párt találni, ha leszoknának a szenvedélyükről. Az elérhető egyedülálló nők fele, a férfiak harmada ugyanis egyáltalán nem kíván dohányossal ismerkedni – derül ki a kutatási eredményből, amelyet a Napidoktor.hu ismertetett.