Oldalletöltések száma: 10306421
2019. szeptember 23. hétfő 12:54,
Tekla és Líviusz napja van.

Szegényedő fiatalok

y generacio luxortec comKorunk sajátossága, hogy a fiatal emberek jelentős része él még mindig szülei lakásában, a köznyelvben mamahotelként emlegetett otthonban. Ennek több oka is van, például az, hogy a fiatalok mind nehezebben tudnak önálló életet kezdeni, a lakásárak, bérletek a csillagokat verdesik, ráadásul, mint egy felérésből kiderült, szegényebbek is mint a korábbi nemzedék.

   Pénzügyileg drasztikusan rosszabb a helyzete a millenniumiként is emlegetett Y-generációnak, mint az előző nemzedékeké volt – derült ki egy felmérésből, amelyről az Infostart.hu írt.

   2017-ben egy 35 év alatti felnőttnek 16 százalékkal többet kellett költenie lakhatásra, mint egy vele egykorúnak 2007-ben. Egy évtized alatt az egészségügyi kiadások 21 százalékkal, az oktatásra fordítandók pedig 65 százalékkal nőttek. A globális adatok azt mutatják, hogy a diákhitel költségei 2004 óta összesen 160 százalékkal növekedtek – írta a Qubit a Deloitte nemzedéki vizsgálata alapján. A globális felmérés a 1983 januárja és 1994 decembere közötti évtizedben születettek fogyasztási és költési szokásairól készült 42 ország több mint 13 ezer érintettjének megkérdezésével.
   A felmérés egyik feltételezése az volt, hogy a millenniumi nemzedék vagy Y-generáció alapvetően változtatott a fiatal felnőtteket korábban jellemző fogyasztási szokásokon. A kutatók ugyan észleltek némi attitűdváltozást, ám mint kiderült, az Y-generáció költekezési kedve nem ideológiai okokból vagy a divattrendek miatt csökkent. Az ok prózaibb, az élet drágább, a pénz viszont kevesebb lett.
   A kutatók szerint az élelmiszerre, alkoholra, szórakozásra fordított összeg aránya alig változott az elmúlt két évtizedben, vagyis a mai fiatal felnőttek nem a nemzedéküket kritizálók szerint finnyás ízlésüket kielégítő termékekre költik a pénzüket, hanem az egyre drágább kötelező kiadásokra. Emellett a teljes munkaidőben dolgozó Y-férfiak átlagos reáljövedelme 18 százalékkal, illetve 27 százalékkal kisebb, mint az előző (X-), illetve a baby boom nemzedék tagjaié volt ugyanennyi idősen. A nőknél ez a különbség valamivel kisebb, 12 és 24 százalék – írta az Infostart.hu a Qubit.hu cikke nyomán.