Oldalletöltések száma: 10306365
2019. szeptember 23. hétfő 12:52,
Tekla és Líviusz napja van.

A tudomány mai állása szerint nem kell meleg víz a mosogatáshoz, mosásához

mosogatas 123rf comEgy ezirányú közvéleménykutatásnak jó előre meg lehetne mondani a végeredményét, ha arra irányulna a kérdés, hogy szeret-e ön mosogatni? Aligha tévedünk, ha kimondjuk: ez az egyik, ha nem a legutáltabb háztartási munka. Ráadásul még rosszabb az érzés, ha mindezt hideg vízben kell végrehajtani. De egyáltalán: lehet-e hideg vízzel mosogatni?

   Kay Gebhart, a Seventh Generation nevű tisztítócég vezető kutatója és kémikusa az Apartment Therapy című lapnak írt cikkében úgy fogalmazott, hogy napjaink fogyasztói szokása csupán rossz berögződés – idézte a kutatót írásában a 24.hu.

   Az a felfogás, hogy a meleg víz jobban tisztít, mint a hideg, évtizedekkel korábbról származik. Akkoriban még a hő felgyorsította a tisztítási folyamatokat, mert a mosószerek és a gépek kevésbé voltak hatásosak. Előbbieket ma már úgy alkotják meg, hogy hideg vízben is látható eredményt lehessen velük elérni. Már nem kell meleg vízben aktiválni őket, köszönhetően a bennük lévő enzimeknek – írta Gebhart.
   A hideg víznek még előnyei is lehetnek mosáskor, mosogatáskor. Nem hagy foltokat semmilyen anyagon, még tisztábbnak látszanak a ruhánk, ráadásul növeli is azok élettartamát. A hideg víz némi fehérítővel és a szokásosnál hosszabb áztatással csodákra lehet képes még a legmakacsabb szennyeződések ellen is.
   Ugyanez vonatkozik az automata mosogatógépekre is, hiszen az mosogatószerek is legalább olyan hatékonyak már hideg vízzel, mint meleggel. Ezek a masinák többségben csak 50 Celsius-fokra melegítik a vizet, holott a fertőtlenítéshez legalább 65 Celsius-fok szükséges.    A meleg víz elhagyásának akkor nincs értelme, ha kézzel mosunk vagy mosogatunk, mert a kezünknek kellemetlen lehet a hideg érzet.
Cseppet sem elhanyagoltató tény viszont, hogy rengeteg energiát megspórolhatunk magunknak, ha levesszük a hőfokot a mosásra alkalmas gépeinkben. A mosógép például minden adagnál az energia háromnegyed részét arra fordítja, hogy felmelegítse a vizet, így ha változtatunk a szokásunkon, az a villanyszámlánkon is visszaköszönhet majd – írta a 24.hu.