Oldalletöltések száma: 10402881
2019. október 17. csütörtök 17:55,
Hedvig napja van.

Itt a példa rá, hogy a kereskedő is vigyázhat a vevők egészségére

huspult sapr cyberpress huSzeretjük a sós és édes ízeket, nem is bánunk csínján a fűszerekkel, ételeinket, italainkat erősen sózzuk, cukrozzuk, közben persze majd’ mindannyian tudjuk, hogy ez káros az egészségünkre. Mindeddig a gyártók sem nagyon igyekeztek abban, hogy csökkentsék termékeik só és cukortartalmát.

   A Velencei-tó térségében több településen is jelen lévő SPAR áruházlánc az egészségtudatos életvitel melletti elkötelezettségének újabb tanújelét adja azzal, hogy a saját termékeinek cukorcsökkentésével párhuzamosan mérsékeltebb sótartalmú húskészítményeket állít elő Regnum húsüzemében – tudta meg a Gazdaságiportál.hu.

   Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetőjét idézte a portál, aki elmondta, hogy idén 50 tonnával csökkenti a saját márkás termékek cukortartalmát és célul tűzték ki azt is, hogy 2019 végére a többletértéket hordozó saját márkáik esetében elérjék a teljes pálmaolajmentességet. Újabb lépésük, hogy az ízélmény megtartása mellett a lakosság legszélesebb körében fogyasztott saját márkás élelmiszereink sótartalmát mérsékeljék jelentősen.
   A cég saját húsüzeme különösen sokat tud tenni a konyhasó-felhasználás mérséklése érdekében: a tavaly előállított több mint 12 millió kilogramm saját márkás felvágott és sonka, sómennyiségét több mint 10, egyes termékeknél több mint 20 százalékkal csökkentette. A vállalat sócsökkentő programja keretében a főbb árucsoportoknál a késztermékek megengedett maximális sótartalma jelentősen kevesebb: a párizsik, felvágottak és virslik esetében ez terméktől függően 10-12%-kal, a hőkezelt, illetve bélbe töltött hőkezelt sonkák esetében pedig terméktől függően mintegy 20-22%-kal alacsonyabb sómennyiséget jelent.
   Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a férfiak 22,3 gramm, a nők 15,8 gramm konyhasót fogyasztanak naponta az ajánlott 5 gramm helyett. A férfiak így több mint négyszer, a nők több mint háromszor nagyobb mennyiségű sót esznek a kelleténél. Ennek pedig jelentős az egészségügyi kockázata, mert a túlzott mértékű konyhasó-fogyasztás olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a magas vérnyomás, a szívinfarktus és agyvérzés. A sóról, mint az életünk nélkülözhetetlen kellékéről azonban nem kell lemondanunk, hanem a helyes arányokra és a minőségre kell csupán odafigyelnünk – írta a Gazdaságiportál.hu.
   A Vé megjegyzése: egy kutatás eredménye szerint ez a határérték károsan alacsony, a napi két és fél teáskanálnyi (12,5 g) só fogyasztása nemcsak biztonságos, hanem pozitív hatású is az emberi szervezetre. Annyit még hozzátehetünk, senkit sem beszélünk le, vagy rá a sófogyasztásra, írásaink csak felvilágosító és tájékoztató jellegűek.