Attól, hogy fizetni kell érte, még nem lesz környezetbarát

muanyagzacsko 24 huA Velencei-tó térségében is szolgáltató Aldiban a vásárlók megszokták, hogy ha zöldséget, gyümölcsöt vesznek, ahhoz bátran letéphetnek néhány vékony műanyag zacskót, hogy azokba tegyék a portékát. Lehet, hogy hamarosan mindezt csak pénzért tehetik meg a vásárlók.

   Sajtóértesülések szerint a német gyökerű élelmiszerlánc hamarosan bejelenti, hogy a jövőben 1 eurócentet számláz minden zacskóért. A Süddeutsche Zeitung iparági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntés megszületett az Aldinál, a bevezetés időpontját azonban egyelőre nem tudta közölni – írta a G7.hu.

   A német társaság szimbolikus árnak tartja az 1 centet, és környezetvédelmi okokkal indokolja a lépést. Az élelmiszerláncokat valóban sok kritika éri amiatt, hogy túl sok műanyag csomagolást alkalmaznak, és ez is egyfajta ösztönző lehet a használat mérséklésére. A nagyméretű szatyrok forgalma például csökkent, amióta pénzért adják.
   Németországban tavaly több mint 3 milliárd kisméretű, jellemzően átlátszó, vékony zacskót használtak a vásárlók. Hiába terjed a környezettudatos szemlélet, az egy főre jutó használat 2017-hez képest még nőtt is.
   Az Aldi reméli, hogy más láncok is díjat vezetnek be a zacskókra, és azt is tervezi, hogy hamarosan bioműanyagokra cseréli a sajátjait. Más élelmiszerboltok egyébként papírra cserélik a műanyagzacskókat, de ha ezek teljes életciklusát nézzük a gyártástól az újrahasznosításig, illetve megsemmisítésig, akkor nem teljesen egyértelmű, hogy környezetvédelmi szempontból érdemi az előrelépés – írta a G7.hu.
   A gazdasági portál szerezett volna információhoz jutni arról, hogy ezt az intézkedést a magyarországi boltjaikban is bevezeti-e, és ha igen, mikortól, de egyelőre még nem kaptak választ. A Vétó megjegyzése: mindaddig, amíg nem teljes egészében a természetben újrahasznosuló anyagokból készülnek a zacskók, csomagolóanyagok, addig minden ilyen jellegű intézkedés legfeljebb a bevételt növelheti és valamelyest a felhasználást szoríthatja vissza, de nem megoldás a globális műanyagkatasztrófára.