Megette már a heti plasztikkártyáját?

bankkartyat eszik straitstimes com Tízezer-számra esszük, isszuk a műanyag részecskéket, de ez valószínűleg nem jó nekünk,írtuk a minap annak nyomán, hogy egyre több riasztó adat lát napvilágot az emberiséget, a környezetet, az egyes emberek egészségét fenyegető, mindent ellepő és vészesen sokasodó beborító műanyagszemét megoldhatatlannak tűnő problémája miatt.

   Olyan súlyos a műanyagszennyezettség a világon, hogy hetente öt gramm, vagyis egy bankkártyányi műanyagot ehetünk meg – mutatta ki a Természetvédelmi Világalap számára az ausztráliai Newcastle Egyetem kutatói által készített, a napokban bemutatott tanulmány, amelyről az Eurónews.com adott hírt.

   A műanyag főként a csapvíz és a palackozott víz fogyasztásával jut a szervezetbe, de a szinte láthatatlan polimerek megtalálhatók a kagylófélékben, a sörben és a vízben. Ahogy a jelentésben olvasható, 2000 óta a világ oly sok műanyagot termelt, mint amennyit az előző években összesen, és ezek egyharmada beszivárgott a természetbe.
   A kutatók szerint az ember által elfogyasztott műanyag súlya évente 250 grammra rúghat. Egy átlagos ember 1769 műanyagrészecskét fogyaszthat el hetente csupán a vízfogyasztással. A tudósok az európai vízminták 72,2 százalékában találtak mikroműanyagot, literenként 3,8 részecskét. Az Egyesült Államokban jóval szennyezettebb a víz, a vízminták 94,4 százalékában mutattak ki mikroműanyagot, literenként 9,6 részecskét. Marco Lambertini, a WWF International vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: nemcsak a műanyag szennyezi az óceánokat és más vízi utakat, és öli meg a tengeri élővilágot, a műanyag már mindannyiunkban ott van.
   Amennyiben a jelenlegi folyamatok folytatódnak, 2025-re az óceánokban egy köbtonna műanyag jut majd minden három köbtonna halra az Ellen MacArthur Alapítvány által közzétett The New Plastics Economy (Az új műanyag gazdaság) című jelentés szerint – olvasható az Euronews.com hírében.