Oldalletöltések száma: 10410383
2019. október 23. szerda 01:51,
Gyöngyi napja van.

Tömegek csobbanhatnak egyszerre a Velencei-tóba a Nagy Ugrás alkalmából

nagy ugras ng huÉppen egy éve számoltunk be arról a nagy ugrásról, amelynek során emberek egy csoportja egyszerre ugrik be egy folyóba, vagy tóba. Ezen persze a nyár közepén nemigen van mit csodálni, még csak nagy érdekességnek sem nevezhető, ugyanakkor az a Nagy Ugrás, amelyről most szólunk nem csak szórakozást és fürdőzést jelent, hanem egy igazán nemes cél érdekében történik.

   Folyóink és vizes élőhelyeink a Föld minden élőlénye számára nélkülözhetetlenek, mégis komoly veszélyben vannak. Vizeink megőrzéséért a WWF Magyarország idén is közös csobbanásra hív mindenkit: július 14-én Európa-szerte tömegek ugranak az élővizekbe, amelyhez bárki csatlakozhat saját szervezésű eseménnyel – írta a Wwf.hu.

   A WWF, a World Wildlife Fund a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik, tagsága meghaladja a 4,7 millió főt. A szervezet központi eseményének 2019-ben a velencei EFOTT fesztivál ad otthont, ahol a résztvevők 15 órakor közös vízbe ugrással hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre.
   A természetvédelmi szervezet akciójával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy miután a víz az élet alapja, nem mindegy, hogy élővizeink milyen állapotban vannak. Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, élelmet biztosítanak, emellett pedig rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a tavak és folyók, vagyis a vizes élőhelyek azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön. Az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83%-kal zsugorodtak. Vizes élőhelyeink 87%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.
   A kormányoknak, döntéshozóknak, a vállalatoknak és az egyéneknek is hatalmas a felelősségük abban, hogy megőrizzék vagy éppen visszaállítsák vizeink jó ökológiai állapotát. Éppen ezért fontos lépés, hogy a természettel újra harmóniába, a vizekkel újra kapcsolatba kerüljünk. Ezt hivatott népszerűsíteni a Nagy Ugrás is, amely egy 14 éve tartó európai kezdeményezés. Minden év július második vasárnapján Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, ezzel éltető vizeinkre irányítva a figyelmet. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.
   Idén A WWF Magyarország központi Nagy Ugrásának résztvevői a Velencei-tóba csobbannak, méghozzá az EFOTT keretein belül, ahol a stégről együtt ugrunk a vízbe a fesztiválozókkal. Az eseményre július 14-én, 15 órakor kerül sor. Csobbanni természetesen matracról, vízibicikliről, de kisebb létszámban a vízbe vezető lépcsők aljáról is lehet – olvasható a Wwf.hu oldalon.