Oldalletöltések száma: 10635950
2020. február 22. szombat 22:47,
Gerzson napja van.

Bajba kerülhet a gyerekünk, ha nem készítjük fel a közösségi felületek világára

okostelefon gyerekek theparentsocial comArrafelé halad a világ, hogy manapság, aki nincs fenn valamelyik közösségi portálon, az nagyon nehezen elérhető, megtalálható, vagyis az emberek többségének ő nem létezik. Persze ez igen erős sarkítás és a valóság torzítása, de tény, hogy napjainkban e-mail-cím és közösségi jelenlét nélkül nehéz kapcsolatokat tartani, kiépíteni. Ugyanakkor ennek különösen a fiatalok esetében komoly veszélyei is vannak.

   A felelős szülök mindezzel tisztában vannak és igyekszenek kitolni annak idejét, amikor csemetéjük elkezdi a netes közösségi életét. De, mint az a CNN által ismertetett kutatásból kiderült, például az amerikai gyerekek fele 12 éves korára valamilyen formában fent van valamelyik közösségi platformon. Joggal feltételezhetjük, hogy idehaza is hasonló a helyzet.

   A reprezentatív felmérésben 1786 szülőt kérdeztek meg, mindannyiuknak 8-18 éves gyermekeik vannak – számolt be róla Caroline Knorr, a nonprofit Common Sense Media szakértője. A 2016 júliusában végzett kutatás eredménye alapján a gyerekek 56 százaléka saját közösségi profillal rendelkezett, a belépés átlagéletkora pedig 12,6 év volt. A közösségi profillal rendelkező gyerekek aránya 13 éves kornál ugrik meg, afölött már 80 százalékuk tagja valamelyiknek, míg 8-12 éves kor között az arány 23 százalék.
   A birminghami University of Alabama gyerekpszichológusa, Vivian Friedman szerint mindez azért fontos, mert az ember jellemzően 12-18 éves kor között válik képessé az elvont gondolkodásra, márpedig az erre nem képes kisebb gyerekek nehezebben tudják megítélni a közösségi oldalakhoz kapcsolódó absztrakt témák valóságtartalmát. Mindezek alapján a szakértő azt tanácsolja, hogy bármikor is engedi meg a szülő a saját közösségi profil létrehozását, előtte mindenképpen beszélgessen el a gyerekével, és az sem árt, ha maga is megismerkedik az adott oldallal.
   Dr. Candice Dye a University of Alabama professzorasszisztense szerint fontos, hogy a szülő tisztában legyen azzal, mit csinál a gyereke, az is jó, ha van szűrő a gépen, és rendszeresen beszélgessenek is arról, mi történik az oldalon és miként kell viselkednie a gyereknek.
   A szakember szerint emellett fontos olyan alapvető fontosságú biztonsági kérdésekről is beszélni, mint a jelszavak védelme. A lényeg azonban az, hogy a gyerek úgy érezze, bármikor a szülőhöz fordulhat, ha kérdése van.
   Noha a fenti kérdések rendkívül fontosak, a Common Sense Media szakértője úgy gondolja, a legkomolyabb problémák egyike a képernyő előtt töltött idő mennyisége, hiszen ezek az oldalak jellemzően rengeteg időt vesznek el a felhasználótól. A függőség megelőzése érdekében az Amerikai Gyerekorvosok Akadémiája azt tanácsolja, hogy az 5-18 év közötti gyerekek és tinédzserek ne aludjanak egy szobában a mobiljukkal, lefekvés előtt egy órával már ne használják azokat és lehetőleg az ebédlőasztalnál is számítsanak tiltott eszköznek. A túl sok képernyő előtt töltött idő ugyanis elhízáshoz, alvászavarokhoz, az iskolai teljesítmény romlásához is vezethet – olvasható az Euronews.com összeállításában.