Másfél milliárd autógumi megy évente a szemétbe, egészségünk és jövőnk bánja

autogumi hulladekRengeteg mindennel vagyunk képesek szennyezni a bolygónkat, ráadásul oly módon, hogy az egyre inkább visszafordíthatatlan folyamatokat indít el. A világ igen lassan kezd ráébredni az iszonyatosan nagy bajra, amelyet a légkör felmelegedése okoz, de a döntéshozók hatalmukat féltve még mindig sokfelé szőnyeg alá söprik a problémát. Ilyen a használt autógumik okozta környezeti szennyezés is.

   Évente 1,5 milliárd (!) autógumit dobnak ki világszerte, és ennek legnagyobb része a szemétégetőkben végzi. Az égetés közben keletkező mérgező füstök szennyezik a környezetet és rossz hatással vannak a levegő minőségére, így az egészségünkre is. Egy holland cég, a Black Bear Carbon új, fenntarthatónak tűnő megoldással állt elő – írta az Euronews.com.

   Technikájuk szerint először felmelegítik az öreg gumikat, majd feldarabolják azokat, gumipelletet készítve belőlük. Ez a fekete pellet kormot, vagyis fekete színező anyagot tartalmaz, amelyet jól fel tudnak használni új termékek elkészítéséhez. Ebből készülhet például a tollunkban lévő tinta, a laptopunk billentyűzete, de gyárthatnak belőle virágcserepet, konyhai eszközöket, konnektorokat, vagy akár ismét autógumikat, sőt, műanyag bútorok készítésénél is felhasználható színezésre. Egy gumiabroncs negyven százalékát lehet így újra felhasználni.
   A gumiőrlemény fel nem használható részét, nagyjából az eredeti mennyiség hatvan százalékát ezután olajjá és gázzá alakítják, amelyekkel a daraboláshoz és az új termékek előállításához szükséges energiát fedezik. A vállalatnak így negatív szén-dioxid lábnyoma van.
   A cég tulajdonosai azt akarják elérni, hogy minden egyes használt autógumiból olyan termék jöjjön létre, aminek hasznát vesszük. A Hollandiában lévő telephely évente egymillió gumiabroncsot tud feldolgozni és számításaik szerint 800 további üzemmel a világon használt összes gumiabroncsot újra lehetne hasznosítani.
   Ezeknek az üzemeknek a tevékenységével a globális olajfelhasználást 215 millió hordóval lehetne csökkenteni, ahogy a szén-dioxid kibocsátást is – olvasható az Euronews.com írásában.