Oldalletöltések száma: 10636007
2020. február 22. szombat 23:52,
Gerzson napja van.

Bárki figyelheti az Éjjeli őrjárat restaurálását az interneten

ejjeli orjarat rontgen vizsg rijksmuseum nlVannak szakmák, amelyek fortélyait legfeljebb csak a bennfentesek, a szakemberek ismerik. Ráadásul sok olyan munkafolyamat is van, amelynél szükség van a csendre, a nyugalomra, amely nemigen tűri a tömeget. A festmények restaurálása is ilyen munka, de most egy világhírű kép esetében bárki láthatja, hogy hogyan is történik a kép helyreállítása.

   Megkezdődött az egyik legismertebb festmény restaurálása. Rembrandt Éjjeli őrjárat című művének helyreállítási munkálatait végig figyelemmel kísérhetik a látogatók is. A kép ugyanis túl nagy ahhoz, hogy elmozdítsák az amszterdami múzeumból – írta az Euronews.com.

   Ahogy a hírtelevízió riporterének a Rijksmuseum restaurálásért felelős részlegének vezetője, Petria Noble elmagyarázta, több mint 12.000 fotót készítettek a munkálatok előtt, ami végül kiadta a teljes képet. Ezt követik a kémiai eljárások, majd az összes adat egyeztetése. A szakembereknek az igazi kihívás az lesz, amikor átnézik ezt a hatalmas mennyiségű anyagot, és megpróbálják megérteni, mit is jelent mindez, és hogyan festették a képet.
   Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója elmondta, azt tapasztalták legutóbb, amikor két Rembrandt portrét restauráltak, hogy ezekkel a technikákkal jól látható, hogy a művész milyen változtatásokat hajtott végre. és bepillantást nyerhetnek a festő titkaiba.
   A munkálatokat nemcsak a helyszínen, hanem az interneten élőben is folyamatosan nyomon lehet követni. Az átfogó projektet Rembrandt halálának 350. évfordulójára időzítették. A Rijksmuseum az egész évet a festő műveinek szenteli – derül ki az Euronews.com riportjából.