Oldalletöltések száma: 10531385
2019. december 6. péntek 04:15,
Miklós napja van.

Sok százezerbe is kerülhet egy rosszul sikerült tankolás

uzemanyag jeloles trans info huOktóberben lesz egy éve, hogy megváltozott az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban, ez pedig azt jelenti, hogy az egyes üzemanyagfajtáknál a korábbiaktól eltérő jelölések léptek életbe. Ez különösen azoknak jelent gondot, akik ritkábban tankolnak, de még rutinos autóssal is előfordulhat, hogy  mást tölt autója tankjába, mint kellene.

   A benzinnek E5, E10 és E85 lett a jele attól függően, hogy milyen oktánszámúról van szó, a dízelek esetében pedig B7, B10, XTL lett a jelölés. De vajon mi történik az autóval, ha figyelmetlenül benzint töltünk dízeles autónkba, vagy fordítva? A Hvg.hu szerint mindez nem jelent feltétlen katasztrófát.

   Ahogy a hírportálon olvasható, a Fifth Gear című autós műsor tavaly december elején készített egy videót arról, mi történik ilyen esetben. A műsorvezető Jon Bentley szerint nem ritka az ilyen baleset, a felmérések szerint például csak Angliában évente több százezer sofőr cseréli fel a töltőpisztolyt, átlag minden hetedik autós. Ugyancsak érdekesség, hogy a férfiak kétszer gyakrabban követik el ezt a hibát, mint a nők, a leggyakrabban pedig a rendőrök tévesztenek (persze – tesszünk mi hozzá ¬– csak Angliában).
   A két üzemanyag közötti különbséget az jelenti, hogy a benzin gyulladáspontja jóval alacsonyabb, mint a gázolajé. Míg a benzint egy szikra segít belobbantani, elégetni a motorban, addig a gázolajat a levegőt sűríti össze annyira, hogy a befecskendezett üzemanyag spontán öngyulladástól égjen el, miközben munkát végez a hengerben.
   A műsorban letesztelték, hogy mi történik, ha valaki elkeveri az üzemanyagot. A teszt során a benzines autóban még volt egy kevés üzemanyag, amikor 5 liter gázolajat töltöttek rá. Ennek megfelelően az autó simán elindult, ám ahogy a motor elégette az utolsó csepp benzint is, az motor durván rángatni kezdett. Miután azonban ismét benzint töltöttek bele, az autó szinte tökéletesen működött. A teszt végeztével még az autó károsanyag-kibocsátását is megmérték, hogy megnézzék, történt-e bármi baja a katalizátornak, de az autó ezen a teszten is átment.
   A folyamatot fordítva is kipróbálták. A dízel jármű teljesen kiürült üzemanyagtartályába 5 liter benzint töltöttek, és az előző esettel ellentétben az autó vígan működött, nem rángatott és nem fulladt le. A károsanyag-kibocsátás tesztjénél már más volt a helyzet, ott ugyanis megállt a motor, és hiába próbálták ráadni a gyújtást, nem indult be. Miután ismét gázolajat töltöttek a tartályba, az autó motorja hol elindult, hol megállt, egészen addig, amíg a benzin ki nem ürült teljesen a tartályból. Miután az autóban ismét csak gázolaj volt, a kocsi újra tökéletesen működött.
   A tesztek alapján úgy tűnik, az üzemanyag felcserélése nem feltétlenül jelenti a motor halálát, de az biztos, hogy nem tesz neki jót, pláne akkor, ha gyakran előfordul a dolog – derül ki a Hvg.hu írásából.
   A Vezess.hu szerint azért nem ilyen egyszerű a helyzet, de az idősebb, régebbi technikájú benzinmotorok kis szerencsével akár túl is élhetik a gázolajos tévedést, csupán maradéktalanul el kell távolítani a dízelt és újra teletankolni az autót.
   Mivel a gázolajos autóknál az üzemanyag kenést is végez, ezért a nagynyomású rendszerek rosszul viselik a benzin okozta kenéshiányt és a megnövekedett terhelést. A régebbi motoroknál az adagoló károsodhat, az újabbaknak a szivattyú és a befecskendező érezheti meg a félretankolást. Súlyossága pedig attól függ, hogy milyen mértékben kerül a rendszerbe a rossz üzemanyag, de ettől függetlenül súlyos százezreket emészthet fel egy ilyen figyelmetlenség.
   Amennyiben jelentős mennyiségű benzin került a dízelmotoros autóba akkor természetesen azonnal szerelőre van szükség, hiszen nem elég megszabadítani a rossz üzemanyagtól az autót, hanem a teljes rendszert ki kell tisztítani és le kell ellenőrizni – tanácsolta a Vezess.hu.