Oldalletöltések száma: 10635944
2020. február 22. szombat 22:32,
Gerzson napja van.

A tó közepén igyekeznek szebbé tenni a világot

velence sziget adjukossze huSokszor számoltunk már be a Symposion Alapítvány a Magyar Művésztelepekért elnevezésű civilszervezet velencei-tavi művészeti alkotótáborairól. Az alapítvány elnöke, Péter Ágnes, a Velencén élő Munkácsy-díjas szobrászművész tizenkét évvel ezelőtt alapította meg a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion természetművészeti alkotótelepet, amelynek vezetője és szervezője ma is.

   A görög symposion szó eredetileg lakomát, asztaltársaságot, ivászattal egybekötött beszélgetést, szűk körű tudományos tanácskozást jelent. A Nemzetközi Velencei-tavi Symposiont a szokásos helyszínen, a tó közepén, a mesterségesen kialakított Velencei-szigeten, (a volt Úttörő-szigeten) kezdték meg a résztvevők augusztus utolsó hetében, immár 13. alkalommal.

   A 25 éves Symposion Alapítvány célja a szervezet honlapja szerint a művésztelepi mozgalom és a symposionok koordinálása, fejlesztése, szimpózium jellegű párbeszédek folyamatos kezdeményezése és ösztönzése, a művészi kommunikáció hagyományos és új formáinak feltárása, kiállítások, előadások, akciók szervezése, publikációs tevékenység. A Nemzetközi Velencei-tavi Symposion alkotóinak célja, hogy elkészítsék természet- és tájművészeti alkotásaikat, amelyeket később az érdeklődők meg is tekinthetnek majd.
   A művészek szeptember 6-áig dolgoznak a szigeten, ahol majd egy záróünnepség keretében mutatják be elkészült alkotásaikat.