Oldalletöltések száma: 10636017
2020. február 23. vasárnap 00:10,
Alfréd napja van.

Sok diák nem érti az olvasott szöveget, nekik segít egy új program

szovegertes figyelemfejlesztes huAzt sok felmérés bizonyítja, hogy az olvasási szokások változásával mind többen csak az internetes portálok írásait, kommentjeit olvassák. Egy tavalyi felmérés szerint bár összességében csökkent a soha nem olvasók aránya, a fiatalabb korosztály több mint fele sohasem olvas irodalmat. Nem véletlen, hogy nekik emiatt szövegértési nehézségeik támadnak.

   Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai program indul. A Klebelsberg Központ egy magyar startuptól, a BOOKR Kids-től vásárolt szoftvercsomagot a tankerületi fenntartású iskolákban korábban kiosztott tabletekre – tudta meg a Vg.hu.

   A BOOKR Suli egy kötelező és ajánlott olvasmányokból álló interaktív könyvtár, amely 16 megye 34, kizárólag vidéki, túlnyomórészt kistelepülési iskolájában, mintegy ezer tanulóhoz jut majd el a 2019/2020-as tanév, egyben a program első félévében.
   A tabletre és mobilra letölthető BOOKR Suli polcain a Nemzeti Alaptanterv ajánlásainak megfelelő digitális interaktív könyvek találhatók meg. A készítők a klasszikusokat új, a mai gyerekek számára könnyebben befogadható illusztrációkkal álmodták újra. Fiatal illusztrátorok rajzolták meg a kötelező olvasmányok olyan ikonikus karaktereit, mint Toldi, Boka vagy Steinmann, a jó tanuló. Az alkalmazásban olyan, a pedagógusok által nagyra értékelt, modern kedvencek is helyet kaptak, mint Lackfi János vagy Varró Dániel művei.
   A könyvekhez nemcsak hangos felolvasás tartozik, hanem illusztrációk is. A készítők ügyeltek arra is, hogy az interakciók ne vonják el a gyerekek figyelmét a szövegről. A történetek gördülékenyen, folyamszerűen haladnak előre, átsegítve az olvasót a nehezebb részek értelmezésében. A könyvek végén található feladatok pedig a történetben való elmélyedést segítik.
   A könyvek szótagolt vagy diszlexiabarát verzióban is elérhetők. A tanárokat pedig mintaóra-vázlatokkal, oktatási segédanyagokkal és pedagógus továbbképzéssel is segíti a BOOKR Kids – írta a Vg.hu.