Oldalletöltések száma: 10636010
2020. február 22. szombat 23:53,
Gerzson napja van.

Segítség helyett a mentális betegek megbélyegzése vezet sok öngyilkossághoz

ongyilkossag hoseg indiatoday in

Igen tragikus, ha valaki úgy érzi, családi, magánéleti, vagy munkahelyi okok miatt olyannyira reménytelenné vált az élete, hogy abból csak az vezethet ki, ha önkezével véget vet életének. Magyarország nagyon sokáig élen járt az öngyilkosságok számában. Két éve még másodikak voltunk az EU-ban, tavaly a harmadikak e szomorú listán.

   2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon, 22-vel többen, mint 2017-ben. Szakemberek szerint a növekedés nem drámai, így elmondható, hogy az öngyilkosságok száma stagnál idehaza. A legfrissebb statisztikákat csütörtökön, az öngyilkosság megelőzésének világnapján ismertették a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben – írta a 24.hu.

   Németh Attila, a Nyírő Gyula OPAI főigazgató főorvosa elmondta, 2010 óta több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó befejezett öngyilkosságok száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni, hangsúlyozta a szakember.
   Az öngyilkosságok számának csökkenése a nyolcvanas évek második felében kezdett tendenciává válni, a folyamat azonban 2007-ben megtorpant, amikor bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), és ezzel párhuzamosan visszavágták az aktív pszichiátriai ágyak számát, valamint a pszichiátriai gondozók finanszírozását. Három év kellett, amíg helyrebillent az ellátás, és folytatódni tudott a javuló trend.
   Abban továbbra sincs változás, hogy jelentősen több férfi vet véget életének, mint nő: tavaly 1276, illetve 380. Az előző öt évben mindkét nemnél jelentős csökkenés volt megfigyelhető, ám 2018-ban a férfiaknál megváltozott a trend: tavaly 35-tel több férfi lett öngyilkos, mint 2017-ben. A nőknél viszont 2018-ban is 13-mal kevesebb öngyilkosság történt, mint az előző évben.
Németh Attila aggasztónak nevezte, hogy a 20 év alattiak és a 60 év fölöttiek körében évek óta nem csökken az öngyilkosságok száma. Kiemelte azt is, hogy az egyedülállók között csökken a legkevésbé az életüknek véget vetők száma. Erre magyarázataként szolgálhat az a tény, hogy egyre több az egyedülálló, mondta a szakember.
   A legelterjedtebb módszer az előző évekhez hasonlóan a fulladás volt (ez az akasztást, a vízbefulladást és a gázmérgezést takarja), tavaly 62 százaléknyian választották az öngyilkosságnak ezt a módját. Gyógyszermérgezéssel 16 százalék, míg lőfegyverrel az öngyilkosok 3,5 százaléka vetett véget életének, míg 18,5 százaléknyian egyéb módszert választottak.
   Az adatok ismertetésekor elhangzott az is, hogy a lakosság mindössze 15 százaléka ítéli meg a lehető legkielégítőbbnek saját lelkiállapotát, ugyanakkor sok a súlyos depressziós, és kétharmaduk nem részesül ellátásban. Márpedig a befejezett öngyilkosságok hátterében 90 százalékban hangulatzavarok állnak, elsősorban a depresszió. Problémát jelent az is, hogy gyérek az ismeretek a mentális betegségekről, amelyekkel kapcsolatban ráadásul rendkívül negatív attitűd a jellemző. A mentális betegek megbélyegzése kimagasló Magyarországon, sokakat ez tart vissza, hogy segítséget kérjenek – írta a 24.hu.