Oldalletöltések száma: 10635940
2020. február 22. szombat 22:29,
Gerzson napja van.

Szebbé teszik az időskort, segítenek a magány ellen

macska ferfival metro co ukAkiknek a családjában már egyszer is tartottak macskát, vagy kutyát tudják, hogy ezek az állatok rendkívül sok örömöt tudnak nyújtani az embereknek. Persze közel sem könnyű velük az élet, nehéz miattuk hosszabb időre elutazni, költséges lehet a táplálásuk, betegség esetén a gyógyításuk, de mindent összevetve sokkal többet kapunk tőlük, mint amennyit mi adunk nekik.

   Az idős embereknek mindenképpen jót tehet, ha kutyát vagy macskát tartanak – derült ki egy friss amerikai felméréséből, amelyről a Házipatika.com írt.

   A Michigani Egyetem az időskori háziállattartás hatásait vizsgálta mintegy 2000 fő bevonásával. A felmérésben 50 és 80 év közötti amerikaiakat kérdeztek ki, 55 százalékuk legalább egy háziállatot tart. Az idősebbek körében a kutya a legnépszerűbb háziállat, ezt követi a macska, majd az egyéb kisállatok, például a madarak és a hörcsögök.
   Az állat fajtájától függetlenül a gazdák jelentős része mondta azt, hogy kedvencük a mentális és a fizikai állapotukra is kifejezetten pozitív hatással van. Az idősebb háziállat-tulajdonosok csaknem 90 százaléka véli úgy, hogy kedvencüknek köszönhetően jobban élvezik az életet, amelynek fő oka az állattól kapott szeretet. A válaszolók 80 százaléka kevésbé stresszes, mióta állatot tart, és csaknem háromnegyedük életének a házi kedvenc adott értelmet.
   A gazdák 64 százaléka és a kutyatartók 78 százaléka mondta azt, hogy kedvencük ahhoz is hozzájárult, hogy fizikailag aktívabbak maradjanak. 60 százalékuk szerint pedig az állatok segítettek nekik, hogy a lelki vagy fizikai problémáikat jobban viseljék, illetve könnyebben megbirkózzanak velük.
   A felmérés szerint pedig az időseknek kifejezetten előnyös, ha gondoskodhatnak egy házi kedvencről, ez ugyanis megelőzheti az elmagányosodást, ami egy bizonyos kor felett gyakori probléma – olvasható a Házipatika.com oldalon.