Oldalletöltések száma: 10634054
2020. február 19. szerda 00:08,
Zsuzsanna napja van.

Ezt az utolsó helyet az egészségünk bánja

zoldsegeves health comEgy napja írtunk éppen arról, hogy a magyarok mindössze fele annyi élelmi rostot fogyasztanak, mint kellene, pedig a megfelelő mennyiségű zöldséggel gyümölccsel ez pótolható lenne. De, mint kiderült, igencsak le vagyunk maradva az unió más tagállamaiban élők mögött a zöldségfogyasztásban.

   Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztásban, mert a lakosság csupán 30 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget – írta meg az Mmolnine.hu.

   A Bonduelle ezt a kiugró adatot megragadva országos kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszer-fogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Legnépszerűbb zöldségeink közé sorolhatjuk a burgonyát, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsomot és paprikát, ezek sem teszik ki azonban nagy részét – csupán egynegyedét – az étkezésünknek.
   Ennek valamilyen szinten tudatában is vagyunk, az eredmények szerint a lakosság mindössze közel harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint csak néha, vagy ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.
   A motivációs tényezőket tekintve elmondhatjuk, hogy leginkább azért fogyasztunk zöldségeket, mert egészségesek és finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok. A környezettudatosság – főként az élelmiszerpazarlás elkerülésére való törekvés – egyre inkább jellemző a társadalomra, azonban egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a zöldségfogyasztásra, ez az utolsó a listán derül ki az Eurostat felméréséből.