Oldalletöltések száma: 10634052
2020. február 19. szerda 00:03,
Zsuzsanna napja van.

Kutatók szerint még a hosszú élet titka is lehet a fehérbor

feherborAz ember néha kicsit összezavarodik. Korábban azt hallottuk, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jobb, mint a teljes absztinencia, mert miközben ártalmas az égetett szeszes italok fogyasztása, kifejezetten egészséges a – különösen a vörös – borok ivása, aztán meg azt, hogy a legparányibb alkohol is árt az embernek.

   Kiderült, hogy a fehérbor is hasznos. Ha például kis kortyokban isszuk, és a kortyok között tartunk egy rövid szünetet, akkor még a fogaknak is jót tesz. A Dívány.hu öt okot is talált, amiért minden este érdemes elkortyolni egy pohár fehérbort.

   Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói néhány olasz kollégájukkal karöltve arra jutottak, hogy nem csak a szőlő héjában találhatók meg azok az anyagok, amelyek a vörösbort jó hírűvé teszik. A vörösbor ugyanis magas antioxidáns tartalma miatt nevezhető egészségesebbnek a fehérbornál. Az antioxidánsok pedig a szőlő héjában találhatóak, és úgy kerülnek a vörösborba, hogy a mustot a szüret után a héjjal együtt áztatják, míg a fehérbornál a héjat nem használják fel préselés után.
   Az előbb említett vizsgálatok során patkányokkal végeztek kísérleteket, amelyeket három csoportra osztottak. Az egyik csoportnak szőlőhéj kivonatot, a másik csoportnak szőlőhús kivonatot, addig a harmadiknak csak hagyományos táplálékot adtak. Harminc nap után mesterségesen infarktust idéztek elő náluk, majd megvizsgálták az elhalt szívizom kiterjedését. Azok a patkányok, akik hagyományos patkánykoszton éltek, sokkal nagyobb szívizom elhalást mutattak, mint azok a társaik, akik szőlőhéj vagy szőlőhús diétán voltak. A két utóbbi csoport között nem találtak különbséget. Vagyis nem csak a szőlő héja, de a húsa is jót tett a szívüknek.
   Időközben izraeli kutatók a haifai Technion-Israel Institute-ben olyan fehérbort fejlesztettek ki, amely ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, vagyis ugyanolyan jó hatással van az egészségre, mint az utóbbi. Szerintük ugyanis a bor jótékony hatásának kulcsa a szőlő héja, ugyanis csak ez tartalmaz polifenolokat, ami a szívet védi. Ezért a fehér szőlő héjából igyekeztek minél több polifenolt kivonni.
   A Barcelonai Egyetem kutatói szerint a szőlőben és a szőlőszármazékokban található egyik vegyület védelmet nyújt a bőrsejteknek a káros ultraibolya sugárzás ellen. A flavonoidok ugyanis leállítják azt a kémiai reakciót, amely a bőrsejteket pusztítja, és a nap káros hatását okozza.
   A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban különösen a fehérszőlő fajtákban lévő flavonoidok csökkentik a reaktív oxigéngyökök termelődését az UVA és UVB sugárzásnak kitett bőrsejtekben. Marta Cascante kutató ezek alapján abban bízik, hogy az eredmények hatékonyabb napvédőszerek kifejlesztéséhez vezethetnek.
   Nehéz elhinni, de még a fogszuvasodás ellen is jó a fehérbor. Másfél deci száraz fehérbor csersavtartalma ugyanis felér egy alapos fogmosással. A csersav ugyanis kitisztítja a szájat, fertőtlenítő hatásánál fogva alaposan megritkítja a szájban található kártékony baktériumokat.
Tény viszont, hogy ugyanezek a csersavak felszívódnak a fogzománcba, amivel meggyengítik azt. Bár szerencsére a nyál semlegesíti a    hatását, a fogorvosok azt javasolják, hogy igyunk bátran fehérbort, de két korty között teljen el legalább egy perc. Fontos viszont, hogy borozás után legalább húsz percig ne mossunk fogat, mert a csersav által igénybe vett fogzománc könnyen megsérülhet a fogkefe sörtéitől.
   A fehérbor fogyasztása mellett szól az is, hogy állítólag még az új típusú H1N1 influenza ellen is hatásos. A védelmet nem az alkohol fertőtlenítő hatása nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található quercetin és sikiminsav – olvasható a Dívány.hu válogatásában.