Oldalletöltések száma: 10634011
2020. február 18. kedd 22:33,
Bernadett napja van.

Ha jól választ csészét, bögrét, jobban fog ízleni a kávé

kave napja 001Van, aki igencsak megadja a módját a kávé fogyasztásának, nemcsak a kávé fajtáját, pörkési, elkészítési módjára ügyel, de az sem mindegy számára, hogy miből és milyen körülmények között issza, más meg előkapja az első csészét, poharat és máris tölti bele a vágyott italt, függetlenül attól, hogy az milyen kávéból van.

   Pedig egyik tényező sem mindegy az élvezet szempontjából. A kávé ízét ugyanis nemcsak az tudja befolyásolni, hogy milyen módon készítik el, hanem az is, miből isszuk meg – írta a Hvg.hu.

   Minél régebben kávézik valaki úgy változtatja a fogyasztás mikéntjét, hogy minél jobban élvezhesse az ital zamatát, ízét. Charles Spence, az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiával foglalkozó kutatója vizsgálata során arra jutott, hogy még az is képes befolyásolni mennyire ízlik, vagy sem a kávé, hogy miből isszuk.
   Egy üvegpohár, vagy egy bögre nemcsak azért nyújthat különleges élményt, mert látjuk benne a szépen elkészített tejhabot vagy a különlegesebb kávéknál a rétegeket, hanem azért is, mert az anyaga a hővezető képessége miatt viszonylag sokáig melegen tartja az italunkat. Hogy mekkora hőmérsékletet tartunk ideálisnak a főzéshez, az Spence szerint kulturális és egyéni ízlés kérdése. De ha a tökéletes hőmérsékleten kezdjük el fogyasztani, akkor a végére már nem lesz elég meleg, így az íze is más lehet.
   A kerámiabögrék szintén képesek melegen tartani a kávét, de nem olyan sokáig, mint a porcelánból vagy üvegből készültek – írja Spence kutatása alapján a Wired. Ha a csésze, bögre belső fala fehér, az azt sugallja, hogy erős itallal van dolgunk.
   De nem mindegy az sem, milyen a bögre külseje. Spence a brazil Campinas Egyetem pszichológusával, Fabiana Carvalhóval is közös kísérletbe kezdett annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen színű csészéből esik a legjobban a kávé a nem szakértő fogyasztóknak. A Food Quality and Preference című szaklapban közölt tanulmányból kiolvasható: ha a bögre színe rózsaszín, a kávét édesebbnek érezték, a zöldnél savasabb ízt éreztek, a sárgánál pedig mindkettőt.
   Az eldobható papírpoharaknál jó tudni, hogy a belsejük műanyaggal van bevonva, hogy megakadályozzák a folyadék kiszivárgását. A szakember szerint nem véletlen, hogy az elvitelre kért kávét a legtöbb esetben barna színű pohárban adják, ami jellemzően újrahasznosított papírból vagy kartonból készül, ezek ugyanis a természetesség érzését sugallják.
   Ott vannak még a fémből, rozsdamentes acélból készült bögrék is, amelyben az összes közül a leggyorsabban képes lehűlni a kávé. A kutató szerint az arany és az ezüst színezet az ital minőségének érzetét is befolyásolja – olvasható a Hvg.hu oldalon.