Oldalletöltések száma: 10634024
2020. február 18. kedd 22:59,
Bernadett napja van.

QR-kód a sírkövön: már a temetés sem lesz a régi

qr code deathreferencedesk orgKét alapvető állapot minden ember életében előfordul: a születés és a halál. De míg a egyik örömteli és számtalan reményt keltő folyamat, addig a másik minden tekintetben a véget jelenti. A halállal együtt jár a végtisztesség, a búcsúztatás a valamilyen módon történő temetés. De a hagyományokat e téren is felváltják a modern megoldások.

   Lassan, de még az alapvetően hagyományokon alapuló, és emiatt nehezen változó temetkezési iparágban is kezdenek teret nyerni az internetes eszközök, méghozzá néha egészen furcsa módon – írta a G7.hu.

   A gazdasági portál cikke szerint a fejlesztések nemcsak a temetések ügymenetét hivatottak leegyszerűsíteni és a lehető leginkább fájdalommentessé tenni, hanem a szertartások finanszírozásától a halottakról szóló emlékek megőrzéséig mindenféle szempontból megújíthatják a temetkezési szokásokat.
   Bár az iparágban jellemzően nem túl nagy a vállalkozási hajlandóság, a BBC cikke francia startupok példáin keresztül mutatja be, hogy bőven vannak üzleti lehetőségek ezen a területen is az innovatív cégek számára. Az egyik legsikeresebb cég a Simplifia, amely teljeskörű ügyintézést kínál a temetések megszervezésétől kezdve a sírkő, az urna vagy a koporsó és a virágok megrendelésén át az elhunytak számláinak, előfizetéseinek, online fiókjainak lezárásáig akár az interneten keresztül is. A Simplifia-nak konkurensei is vannak már, így aki az otthonából szervezné hozzátartozója temetését, válogathat a szolgáltatók közül Franciaországban.
   Az általános temetkezési ügyintézés internetre való átültetésén felül egyes startupok szertartások költségeinek fedezésében is segítik a gyászoló családtagokat. Az online közösségi finanszírozási eszközök révén a közelebbi és távolabbi hozzátartozók is kényelmesen és diszkrét módon tudnak hozzájárulni a kiadásokhoz, sőt, ismeretlenek támogatását is kérheti az esetleg szorult helyzetbe került rokonság.
   A síremlékek jellegében is változást hozhat a digitalizáció. Manapság a sírkövekre tipikusan az elhunyt neve, születési és halálozási évszáma kerül fel, amit hamarosan kiegészíthetnek olyan QR-kódok, amelyek a halottakat bemutató honlapokra vezetnek. Már ezen a területen is több szolgáltató verseng egymással Franciaországban legalábbis, amelyek akár fényképalbumok, zenék és további multimédiás tartalmak feltöltését is lehetővé teszik a halottak emlékoldalaira – többek között ez is olvasható a G7.hu portálon.