Oldalletöltések száma: 10635960
2020. február 22. szombat 23:05,
Gerzson napja van.

Mire elkészül a vacsora meg is nyugodhatunk

fozes stjhs orgPár évvel ezelőtt egy amerikai szakember azt jósolta, hogy a mostani középkorúaké az utolsó generáció, amelynek tagjai naponta főznek, az utánuk következők mind távolabb kerülnek az otthoni főzéstől. Ez mifelénk egyelőre kevésbé valószínű, ráadásul a főzésnek több haszna is van.

   Az egyik nyílvánvalóan az, hogy a háziasszony, vagy háziember főtt étellel lássa el családját, de sokakat állíthat a tűzhely mellé az is, hogy a főzés folyamata megnyugtatja, kikapcsolja az embert a napi rohanásból és közben akár meditálni is lehet az élet dolgairól. Minderről a Sóbors.hu portálon találtunk érdekességeket.

   A meditáció – olvasható a gasztroportálon –, ahogy azt sokan sokféleképpen bizonygatják és bizonyították, rengeteg mindenre jó a depresszión és szorongáson keresztül a gyerekek viselkedési problémáin át a stresszkezelésig. Harry Ritter terapeuta szerint a főzésen keresztül éppen ugyanúgy el lehet érni azt a mentális állapotot, amit egy párnán ücsörögve.
    Ennek lényege, hogy főzés közben semmi másra ne figyeljünk, csak magára az étel elkészítésére, a receptre, az alapanyagokra anélkül, hogy más hatások elterelnék a figyelmünket. Fontos, hogy az elmélet szerint itt nem maga az étel létrehozása a lényeg, hanem az, hogy önmagunknak egy különleges teret képezzünk a főzés eszközein keresztül.
   Dr. Ritter szerint attól válhat meditációvá a főzés, ha képesek vagyunk csak arra koncentrálni, nem kavarog közben a fejünkben semmilyen munkahelyi vagy magánéleti megoldatlan probléma. Különösen azért alkalmas erre az ételekkel, alapanyagokkal való pepecselés, mert nagyon jót tesz egy, az egész napos munkától eltérő fizikai alkotó tevékenység, amit a saját kezünkkel, általunk formázott anyagokkal hozunk létre.
   Külön előnyként említi a professzor, hogy míg a meditációnak sok pozitív hatása van, de egyik sem kézzel fogható, a főzés-meditáció végeredményeként születik valami anyagi értelemben is élvezhető termék, egy vacsora vagy egy sütemény. Ez pedig sok ember számára fontos különbség a megfoghatatlan szellemi eredményekhez képest – írta a Sóbors.hu.