Oldalletöltések száma: 10636019
2020. február 23. vasárnap 00:12,
Alfréd napja van.

Kávé helyett sem rossz, de akár a jövő egyik csúcs élelmiszere is lehet

cikoria balintgazda huAki élt már a második világháború idején, vagy az ötvenes évek első felében, bizonyára emlékszik a cikória kávéra, hiszen igazi kávébabból készült fekete kávét nemigen lehetett kapni. Bár ma már kevesek dicsekednek azzal, hogy cikória kávét isznak, bármilyen meglepő is, ma is kapható.

   A cikória jótékony hatását már igen régen felismerték. Gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. Ezen kívül még tartalmaz szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint, és valóságos aranybányája az egészség számára hasznos rostoknak. Minderről az Euronews.com írt.

   A cikória egy erős és robosztus növény, amelyet ötezer évvel ezelőtt az egyiptomiak gyógynövényként termesztettek. Manapság az inulin kereskedelmi előállításához használják, amit a gyökerekből nyernek, hogy élelmi rostként és édesítőszerként élelmiszerekhez adják. Az inulin prebiotikumként is működik, és jótékony hatással van a bél- és immunrendszerre.
   A hollandiai Wageningeni Egyetem kutatói a növény felhasználásának új lehetőségeit tárják föl más cikóriagyökér-összetevők révén. Dirk Bosch az európai CHIC Projekt koordinátora úgy gondolja, hogy ez egyfajta biológiai gyár, amely mindenféle egészséggel kapcsolatos összetevőt képes előállítani: gyógyszereket és élelmiszer-rostokat, amelyek jók az egészségünknek. Ahogy állította, a lecke, amelyet a cikóriáról megtanultak, valójában a terpénekről szól. Nem közismert, de a természetben lévő terpének közül sok gyógyszer, ezért szeretnék megnézni, vajon a cikóriában lévő terpének is gyógyszerek-e, és vajon lehet-e fokozni ezek hatását, a gyökérben lévő terpéneket.
   Egyelőre csak az élelmiszerrostokat extrahálják, keserű ízük miatt a terpéneket eltávolítják. A CHIC európai kutatási projektjének célja az egészséges elemek teljes körű felhasználása az új, különleges tulajdonságokkal rendelkező cikóriafajták kifejlesztésével – olvasható az Euronews.com hírportálon.