Oldalletöltések száma: 10635933
2020. február 22. szombat 22:15,
Gerzson napja van.

A Föld sem lesz már meg, amikor a szondák még mindig az űrben száguldanak majd

voyager 2 steemit comMiközben a Földön élő emberek zöme pár évtized alatt számtalan tárgyat használ és egy idő után dob szemétre, van két olyan ember alkotta tárgy, amelyek, ha nem is így tervezték, talán még planétánkat is túlélik majd.

   42 éve száguld a világűrben a NASA Voyager–2 nevű szondája, amely most először küldött üzenetet azóta, hogy elhagyta a Naprendszert – írta a Hvg.hu.

   A Voyager–2-t 1977-ben bocsátották fel, és tavaly lépett ki a csillagközi űrbe. Ikertestvére, a Voyager–1 valamivel gyorsabb volt, már 2012-ben elérte a Nap gravitációs terének határát. Az a szonda azonban részben meghibásodott, így a Voyager 2 adatai jóval kiadósabbak.
   A földre sugárzott adatokból kiderült például, hogy a heliopauza – a napszél és a csillagközi áramlatok találkozási pontja – sokkal konkrétabb határ, mint eddig képzelték. A szonda egy nap alatt átjutott rajta – írta a Telegraph.
   A Voyagereket eredetileg 12 éves élettartamra tervezték, és feladatuk a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz vizsgálata volt, ám rendületlenül folytatták útjukat. A következő évtizedben ugyanakkor elkerülhetetlenül megszűnik velük a kommunikáció.
   Az űreszközök ennek ellenére valószínűleg túlélik a Földet. Annak az esélye, hogy bármivel ütköznének a csillagközi űrben, szinte nulla. A szondákon helyett kapott egy férfi és egy nő rajza, madarak és bálnák éneke, valamint Chuck Berry Johnny B. Goode című dala.