Oldalletöltések száma: 10636009
2020. február 22. szombat 23:53,
Gerzson napja van.

Biztosan nem cserélnénk munkaidőt a görögökkel

munka sok drlamcoaching comBizonyára nem állunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy a magyar dolgozók úgy érzik, túl sokat dolgoznak, túl hosszú a munkaidő. Pedig az unión belül is vannak a miénknél hosszabb munkaidőt ledolgozni kényszerülő munkavállalók.

   A napi nyolcórás munkaidő mára meglehetősen elfogadottá vált Európán belül, bár vannak országok, ahol ettől eltér a hivatalos munkaidő – írta a Növekedés.hu.

   Az üzleti portál összeállítása szerint nagyobb eltérés mutatkozik a ténylegesen ledolgozott munkaidőben, ami hosszabb a hivatalosnál, miután mindenhol adódik valamennyi túlmunka. Ezen felül még a pihenőnapok száma is eltérő.
   A ShopAlike összesen 31 olyan országot vizsgált meg, amelyek az Európai Gazdasági Térség tagjai, hogy mennyi időt töltenek ténylegesen munkával az emberek. A legérdekesebb adat a ténylegesen ledolgozott heti óraszám és a hivatalos óraszám eltérése. Míg Izlandon a teljesen megszokott 40 órás munkahét van érvényben, a valóságban 44,5 órát töltenek a dolgozók átlagosan munkával. Dániában csak 37 órás a munkahét, és erre csak heti egy órát húznak rá a dolgozók. Franciaországban híresen kevés, heti 35 óra a hivatalos munkahét, a ténylegesen ledolgozott órák száma azonban jóval magasabb, mint Dániában.
   Ha azt nézzük, hogy a 31 vizsgált országban hány napot dolgozunk egy évben, azt láthatjuk, hogy a görögök vezetnek 256 nappal Izland és Svájc előtt míg a legkevesebb napot a dánok dolgozzák egy évben, mindössze 216 nappal. Magyarország 233 nappal a 17. legtöbb napot dolgozók országa.
   Országonként eltérés mutatkozhat az ünnepek számában is, a nemzeti ünnepek száma beleértve a gyakorlatilag nemzetközi ünnepeket is, mint az újév, a húsvét vagy a karácsony, 9 és 15 között váltakozik. Az Egyesült Királyságban csak 9 ilyen nap van, míg Szlovákiában15, Máltán és Szlovéniában 14 ünnepnap van – olvasható a Növekedés.hu portálon.