Állati bőr helyett a kaktuszbőr lehet a közeljövő divatos anyaga

kaktuszbor fashionunited comMa már a legtöbb fejlett országban nem trendi egy emiatt megölt állat szőrméjéből készül drága bunda, vagy a legyilkolt hüllők bőréből készült öltözékek, használati tárgyak vásárlása. Annyire persze nem utasítja el ezeket mindenki, hogy emiatt ez az iparág tönkremenjen, de ennek is eljöhet az ideje.

   Egy új mexikói márka lepte meg a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzásmentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, amelynek rendkívül sikeres jövőt jósolnak – írta a Magyarmezőgazdaság.hu.

   A mexikói Desserto márka alkalmazta az első kaktuszalapú, környezetbarát anyagot. A fügekaktuszból készült bőrt nemcsak azért tartják fontosnak, mert állatkínzástól mentes alapanyag, hanem azért is, mert általa fenntarthatóbbá válhat a vegán bőripar.
   A mexikói Adrián López Velarde és Marte Cázarez az ijesztő méretű műanyagszennyezés miatt kezdett el gondolkodni egy új környezetbarát anyagon, azon, hogy hogyan lehetne olyan vegán anyagot kitalálni, amelyet nem mérgező vegyületeket tartalmazó műanyagból gyártottak.
   A műanyagból készült vegán bőr termékek biológiailag nem lebomló anyagok, és a legtöbbjük gyorsan a kukában végzi. De még így is inkább környezetbarátnak számítanak, mint az állatokból készült bőr.
   Az állati bőr előállításához sok erőforrásra van szükség: nagy mennyiségű földre, vízre és takarmányra. Az állattartással, különösen a tehenek esetében, amelyekből a legtöbb bőrtermék készül, jelentős mennyiségű metán termelődik, amely üvegházhatású gáz hozzájárul a globális felmelegedéshez, az állatok ürüléke pedig szennyezi a levegőt, a talajt és a vizet, míg az állatok elpusztítása után rákkeltő cserzőanyagokkal, többek közt krómmal kezelik a bőrt. Ettől a sok kémiai vegyülettől válik tartóssá.
   A Desserto nevű márka októberben debütált egy milánói, nemzetközi bőrkiállításon. Ezután pedig Ausztráliában is bemutatták a kaktuszbőrt egy fenntartható nyersanyagokat felvonultató rendezvényen. Az ausztrál Vogue szerint az esemény legnagyobb meglepetése a Desserto volt, érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.
   A kaktuszbőr organikus, biológiailag részlegesen lebomló, puha, tartós, és elég jó minőségű ahhoz, hogy felhasználhassák ruházati cikkek, kiegészítők, bútorok vagy autók bőr-belsejének gyártásához – olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu oldalon.