Oldalletöltések száma: 10618300
2020. január 20. hétfő 01:53,
Fábián és Sebestyén napja van.

Arra sohasem gondolunk, hogy hova tűnik az abroncsról lekopott gumi

autoabroncsok alibaba comMostanában mind többször emlegetik a mikroműanyagot, a széteső műanyagoknak azt a igen kicsi részét, amely bekerül a talajba, folyóinkba, tengereinkbe és onnan az ivóvizünkbe, ételeinkbe, majd az emberi szervezetbe. A mikroműanyagok veszélyeivel még csak most ismerkedünk, de máris itt egy új ellenség, a mikrogumi.

   A környezetben fellelhető mikrogumi 97 százalékáért az autóforgalom tehető felelőssé – derült ki egy nemrégiben megjelent svájci tanulmányból. A kutatók szerint az autógumik jelentős szerepet játszanak a mikroműanyag-szennyezésben – írta a Qubit.hu.

   Bernd Nowack anyagkutató szerint a helyzet még cifrább, mint a hétköznapi szennyezés esetében, hiszen csak az abroncsok fele készül valóban gumiból, a többi különböző adalékanyagokból áll, ezeknek pedig igen sokrétű környezeti hatásuk lehet.
   A kutatók szerint teljesen más adalékanyagokról van szó, mint az elterjedtebb műanyagok esetében, így további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan felmérjék az autógumi által okozott környezeti károkat. A svájci kutatásban az 1988 és 2018 közötti szennyezést vizsgálták, és nem túl meglepő módon arra jutottak, hogy az utak közvetlen környezete a legszennyezettebb. A gumirészecskék 74 százalékát az autóutak ötméteres környezetében találták, míg a miniatűr gumihulladék 22 százaléka jutott el a felszíni vizekbe. Az út- és víztisztítás során a kibocsátott szennyezés 26 százalékát sikerült eltávolítani a környezetből, és a mikrogumi 4 százaléka talált utat a talajba.
   Nowack szerint az autóabroncsok környezeti hatása gyakran eszébe sem jut az embereknek, pedig csak Svájcban a vizsgált időszakban nagyjából 200 ezer tonnányi gumi került a környezetbe. Ahogy a kutató fogalmazott: az közismert, hogy a gumi kopik, de a legtöbben nem gondolnak bele, hogy az így eltűnt gumi hova kerül.
   Megkönnyebbülést jelenthet, hogy a mikrogumi az emberekre csak mérsékelten veszélyes: Christoph Hüglin, a svájci EMPA légszennyezésügyi laborjának munkatársa szerint a részecskéket csak az út közvetlen közelében élők lélegzik be, és náluk sem okoz számottevő egészségügyi problémát.
   A használt abroncsok már régóta komoly környezeti problémát jelentenek, és bár újrahasznosíthatóak, ha nem megfelelő körülmények között szabadulnak meg tőlük, például elégetik őket, cinket, klórt és egyéb környezetszennyező anyagokat juttathatnak a környezetbe – többek között ez is olvasható a Qubit.hu cikkében.