Oldalletöltések száma: 10633993
2020. február 18. kedd 22:15,
Bernadett napja van.

Fegyvereké volt a főszerep Kápolnásnyéken

fegyver nyeki kiallitas feol huMíg nem is olyan régen a Kápolnásnyéken kiállított különleges szépségű festményekre hívhattuk fel a figyelmet, addig most egy egészen más műfaj kedvelőinek nyújtott sok érdekességet a kastély kiállítóterme.

   A szép fegyverek kedvelői egy héten át vehettek részt a Vadászfegyverek-Fegyvervadászok című rendezvénysorozat eseményein, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

   A fegyverkiállítás november 17-e és 24-e között volt megtekinthető. A lőfegyver és vadászattörténeti kiállítás anyaga magángyűjtők, a HM Hadtörténeti Múzeum, valamint a Mezőgazdasági Múzeum fegyverraktárainak legizgalmasabb, legértékesebb darabjaira épül. A kiállítás öt teremben mutatta be a magyar vadászpuskatörténet legfontosabb állomásait, koncentrálva a hazai fegyverkészítés bemutatására, valamint a magyar vadászterületek híres vagy akár hírhedt Nimródjainak fegyvereire.
   Az eseménysorozat konferenciát és egy fegyverárverést is magába foglalt. Ez utóbbi alkalmával céllövő, párbaj, vadász és hadifegyverek, szuronyok, kardok is kalapács alá kerültek egy nappal a kiállítás vége előtt.
   Az esemény érdekessége, hogy több mint hetven év után ez volt az első fegyveraukció Magyarországon. A licitet – ahogy azt a Feol.hu írta  – Németh Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtörténelem tanszékének egyetemi oktatója vezette. Közel nyolcvan, gyűjtőtől származó tétel kerülhetett a közönség elé, amelyet szigorú eredetiségvizsgálat előzött meg. Ahogy elhangzott az aukció kezdetén, muzeológusok vizsgálták be a fegyvereket, kardokat, így tehát garantáltan eredeti darabokról volt szó.
   November utolsó napján békésebb témájú tárlat nyílik majd a Halász-kastélyban. Fejér megye kortárs művészeinek különleges, személyes hangulatú műveinek kiállítása lesz látható a kastély kiállítótermeiben.