Régen órákig álltak sorban érte, ma sokan tartanak tőle

bananokSzerencsére már csak a középkorúak és a még idősebbek emlékeznek azokra az időkre, amikor karácsony tájt nagy hirtelen megjelentek a boltokban a máskor nem látott déligyümölcsök, például a narancs és a banán. A most szinte mindenhol elérhető gyümölcsökért egykor órákig kellett sorban állni.

   A banán mindennapos és nem is túlzottan drága gyümölcsünkké vált és bár sokan tartanak tőle, a magas energiatartalma miatt nem eszik, de ezt rosszul teszik, mert a kiváló eledelnek számtalan haszna van. Ezeket gyűjtötte csokorba az Egészségkalauz.hu.

   A banánnak valóban magas a cukortartalma, de a szigorú diétát tartókon, cukorbetegeken kívül senkinél nem indokolt, hogy lemondjon erről a finom gyümölcsről. A banán ugyanis B6- és C-vitaminokban, ásványi anyagokban (mangánban, káliumban, rézben, cinkben, magnéziumban) gazdag, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nyugodtan beilleszthetjük az étrendünkbe.
   Bár a banán cukortartalma magas, nem kell attól tartanunk, hogy túlságosan gyorsan emeli meg a vércukorszintet, köszönhetően a benne található élelmi rostoknak. A rostok nélkülözhetetlenek az egészséges bélműködéshez, mert szabályozzák, hogy mennyire gyorsan halad át az étel a bélrendszeren, emellett pedig a széklet tömegét, mennyiségét is növelik, valamint lassítják a cukor felszívódását a vérkeringésbe. A banánban emellett úgynevezett frukto-oligoszacharidokat (FOS-okat) is található, olyan szénhidrátok, amelyeket nem az emésztőrendszerünk enzimjei bontanak le, hanem a bélrendszerben lévő, jótékony hatású baktériumok használnak fel.
   A banán akkor is kiváló élelmiszer lehet, ha hasmenéssel, gyomorrontással küzdünk: pektintartalma székletfogó hatású, a benne található értékes tápanyagok pedig segíthetik a felépülést. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túl sok banán fogyasztása székrekedést, esetleg puffadást vagy egyéb hasi panaszokat is okozhat.
   Azoknak is javasolt lehet a banán fogyasztása, aki gyomor- vagy nyombélfekéllyel küzdenek. A banánban olyan fitonutrienseket találhatunk, amelyek serkentik a gyomrot védő váladékréteg termelődését, így azt kevésbé kezdik ki a gyomorsavak, emellett pedig akadályozzák a gyomorfekély kialakulásáért is felelős baktériumok túlzott elszaporodását.
   A banánban található kálium segít szabályozni a vérnyomást és megelőzni a hipertóniával összefüggő érbetegségek kialakulását is. Egy közepes méretű banánban nagyjából 400 mg kálium van, ami egy átlagos felnőtt napi káliumszükségletének 8-10 százaléka. A banán rost-, illetve szteroltartalma a koleszterinszintet is normalizálja. A növényi szterolok megakadályozzák, hogy az ételeinkkel elfogyasztott koleszterin felszívódjon, vagyis hozzájárulhatnak a magas koleszterinszint elleni küzdelemhez, így többek között ahhoz is, hogy az erek falán úgynevezett plakkok alakuljanak ki.
   A vitaminok, ásványi anyagok, egyszerű és összetett szénhidrátok, rostok kombinációja a banánt az egyik leghatékonyabb energiapótló gyümölccsé teszik. A sportolók például előszeretettel fogyasztanak banánt versenyek előtt vagy közben, részben azért, mert segít szinten tartani a teljesítményüket és gyors energiát biztosít, részben pedig azért, mert a benne található ásványi anyagok segíthetnek megelőzni a fájdalmas izomgörcsöket – írta az Egészségkalauz.hu.