Oldalletöltések száma: 10636001
2020. február 22. szombat 23:44,
Gerzson napja van.

Az unióban a legtöbbet, közel tíz napot töltünk betegként kórházban

korhazi napok eurostatAzt a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy a magyar kórházak állapota kiváló lenne, sokkal inkább igaz a helyzetükre az orvos, ápoló és szakszemélyzet hiánya, az eszközök elavultsága, az épületek leromlott állapota. Bizonyára van ez alól is kivétel, mégis az intézményekben kezelt betegeknek többnyire ez a benyomásuk.

   Ezek után legalábbis meglepő, hogy az Eurostat által készített legfrissebb uniós statisztika szerint az EU jelenleg még 28 tagállama közül a magyarországi betegek töltötték a legtöbb időt kórházakban.

   Az Eurostat, az Európai Bizottság statisztikákkal foglalkozó főigazgatósága 2017-ben gyűjtött adatok alapján az egyes tagállamok kórházi kezeléseinek átlagos időtartamát vizsgálta meg. Ebből kiderül, hogy hazánk e téren listavezető, mert a betegek átlagosan 9,8 napig részesült kórházi ellátásban.
   A listán mögöttünk Csehországban található 9,6 nappal, a harmadik Franciaországban pedig ez a szám 9,1. A lista utolsó hét helyén 6 kórházi napnál kevesebbel többnyire északi államok tartózkodnak, kivéve az utolsó előtti Bulgáriát. A legkevesebb kórházban töltött nappal Hollandia büszkélkedhet, náluk 4,5 nap volt az átlagos kórházi ellátás hossza.
   Érdekes adat az is, amely szerint a legtöbb uniós tagállamban a férfiak töltöttek hosszabb időt kórházban.
   Nehéz messzemenő következtetéseket levonni az egyes országok betegeinek kórházban töltött napjainak számából, hiszen a listát vezető Magyarország mögött az első nyolcban a már említett országokon túl ott van Németország, Luxemburg, Ausztria és Svájc is.