Takarékos üzemmódban

Tavaly a válság miatt a korábbiaknál több területen foghatta vissza kiadásait a lakosság.

   Kevesebbet költöttünk élelmiszerre és ruházkodásra, viszont többet lakásfenntartásra, közlekedésre és kereskedelmi vendéglátásra, derül ki a KSH 2008-ra vonatkozó adataiból.

   A háztartások kiadásai között csökkent az élelmiszerre fordított összegek aránya, de jelentősen nőtt a lakásfenntartással, továbbá a közlekedéssel kapcsolatos kiadások mértéke. A fogyasztói szokások is folyamatosan változnak, a lakosság jövedelmének egyre nagyobb hányadát fordította tavalyelőtt hírközlési kiadásokra és kereskedelmi vendéglátásra, és többet áldozott a kultúrára is. A válsággal azonban számos területen megtörhetett a lendület.
   Tavalyelőtt a magánháztartásokban élők egy főre jutó éves fogyasztási kiadása több mint 750 ezer forint volt, ami reálértéken 23,5 százalékkal haladta meg a 2000. évit. 2008-ban az egy főre jutó háztartásban fogyasztott élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordított kiadás meghaladta a 170 ezer forintot. 
   Összességében a háztartásban fogyasztott élelmiszerkiadás 2000. évi áron 8,2 százalékos csökkenést mutatott a nyolc év alatt, 2003-tól folyamatos visszaesést mértek. Jelentősen megnőtt a házon kívül, menzán, vendéglátóhelyeken fogyasztott élelmiszerre fordított kiadások összege. Tavaly óta érezhetően csökkenhetett az élelmiszerre költött összegek nagysága, amit már néhány felmérés is bizonyított.
   Az égetett szeszesitalok vendéglátó-ipari forgalma értékben 3, mennyiségben viszont 9 százalékkal csökkent 2009. április és 2010. március között az előző hasonló időszakhoz képest.
   Visszafogták a családok a közlekedéssel kapcsolatos kiadásokat is. A háztartások erre összehasonlító árakon számolva 2008-ban még 63 százalékkal fordítottak többet, ezen belül járművásárlásra több mint kétszer annyit költöttek, mint 2000-ben.
   Az utóbbi évben a benzinár megugrása miatt erősen csökkent az eladott üzemanyag mennyisége. Nőtt a bérletek és a vonaljegyek ára, de eközben az eladott mennyiség folyamatosan csökken, vagyis emelkedik a bliccelők száma.