Oldalletöltések száma: 10402748
2019. október 17. csütörtök 16:59,
Hedvig napja van.

Diplomák a raktárban

Egyetemet, főiskolát végzett fiatalok jelentős része éveken át nem jut a diplomájához.

   Nincs ma olyan hazai egyetem vagy főiskola, ahol a végzősök mindegyike közvetlenül a záróvizsga után át is veszi felsőfokú végzettségét igazoló oklevelét.

   Ennek oka, hogy nem mindenki szerzi meg a diplomához szükséges nyelvvizsgát. Akad olyan intézmény, ahol a végzősök kétharmadának raktáron porosodik a diplomája.
   A nyelvvizsga 1996 óta a diploma megszerzésének előfeltétele. Hogy melyik intézményben hányan veszik át megkésve diplomájukat, csak nehezen becsülhető meg, mert a legtöbb intézmény nem közöl erre vonatkozó adatokat. De akad azért kivétel.
   A Budapesti Corvinus Egyetemen évre nő a diplomát diplomaosztókor átvevők aránya. Míg 2007-ben a hallgatók 85 százaléka vehette át a diplomáját az ünnepélyes rendezvényen, addig tavaly már 92 százalék. Az ELTÉ-n 2006-ban 88 százalék, 2009-ben 82 százalék vitte haza diplomaosztó után a végzettséget igazoló dokumentumot. Az intézmény felmérése szerint a 2006-ban záróvizsgát tett hallgatóknak 5,2 százaléka, nyelvvizsga hiányában a mai napig nem vette át diplomáját.
   A Gábor Dénes Főiskolán 2008-ban a hallgatók 50 százalékának volt nyelvvizsgája, míg a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán 2009-ben a végzősök 67 százaléka szerzett diplomát. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a végzősök közel 39 százaléka, a Színház és Filmművészeti Egyetemen 34 százaléka csupán a záróvizsga sikeres letételéről vehette át az igazolást.
   A székesfehérvári Kodolányi János Főiskola 2009. évi adatai szerint a végzősök 59 százaléka „hagyta bent” a diplomáját – derül ki egy felmérésből, amelyet a Young & Partners Kommunikációs és Tanácsadó ügynökség végzett 48 hazai felsőoktatási intézmény és az OKM Oktatási Hivatalának megkeresésével.