Oldalletöltések száma: 10491061
2019. november 19. kedd 00:42,
Erzsébet napja van.

Nem rosszabb Közép-Európában, mint New Yorkban

2009 után idén is Bécset választotta a legélhetőbb helynek a világon a Mercer.

   A tízes listán Németország és Svájc képviselteti magát több várossal is.

   Közbiztonság, az egészségügyi szolgáltatások színvonala, légszennyezés, infrastruktúra. Csak néhány azok közül a kritériumok közül, melyeket a Mercer minden évben figyelembe vesz, amikor kiválasztja a világ legélhetőbb városait. Az idei lista élén továbbra is Bécs áll, Budapest a régióban is csak Prága után következik.
   A Mercer szakemberei összesen több mint 200 várost vizsgáltak, a lista élmezőnyét az európai országok uralják, hiszen hét város is az öreg kontinensen van az első tízből. A két véglet Bécs és Bagdad: az osztrák fővárosban a legjobb, az iraki metropoliszban pedig a legrosszabb élni.
   A városokat élhetőség szempontjából New Yorkhoz hasonlítják, az amerikai város pontszáma 100, majd ahhoz képest döntik el, hogy jobb vagy rosszabb élni az adott helyen, mint New Yorkban.
Bécs esetében elsősorban a pezsgő kulturális életet emelik ki a lista készítői, az operaélet mellett megemlítik a barátságos üzleti környezetet és az átfogó tömegközlekedést. Az osztrákok csak egy hajszállal előzték meg Zürichet és Genfet.  
   Az összeállításban az európai városok dominálnak: az első tíz legélhetőbb helyből hét Európában van. A Mercer szakemberei szerint ez annak köszönhető, hogy a kontinens országai viszonylag biztonságosak, politikailag stabilak és vonzó a kulturális életük.
   A legélhetőbb amerikai város San Francisco 32. lett a rangsorban. Az amerikai főváros, Washington D.C. csak a 45. helyet szerezte meg megosztva Chicagóval. A lista összeállítói szerint ennek oka elsősorban az európainál rosszabb közbiztonság.
   A legélhetőbb ázsiai város továbbra is Szingapúr, akárcsak tavaly, a városállam a 28. helyet foglalja el a listát. Ezt követik a legjobb japán városok, melyek a negyvenedik hely körül tömörülnek. Ugyanakkor Ázsia a lista hátsó részében is több várossal szerepel: Banglades vagy Dusanbe például főleg a politikai instabilitásnak köszönheti, hogy nem ajánlják. 
   Régiónkban a legélhetőbb város Prága, mely a 70. helyet foglalja el a Mercer listáján. A magyar főváros, Budapest a legnagyobb cseh várostól alig maradt le, a 73. helyre fért oda. A számok azt mutatják, hogy Közép-Európában sem sokkal rosszabb élni, mint New Yorkban, Prága például 94,8 pontot kapott.