Oldalletöltések száma: 9902263
2019. augusztus 23. péntek 09:34,
Bence napja van.

Beszél ön globishul?

Akik nehezen birkóznak meg a cseppet sem egyszerű angol nyelvvel, most bizakodhatnak.

   Állítólag négymilliárdan beszélik az új világnyelvet, a globish-t, ami már megelőzte az angolt. Egy új kötet szerzője legalábbis erről igyekszik meggyőzni olvasóit.

   A globishról egy most megjelent könyv számol be. A kötet szerzője, Robert McCrum szerint a globish nem más, mint egy egyszerűsített angol, amit az angol nyelvet második vagy harmadik nyelvként használók többsége valójában beszél.
   Huszonöt évvel ezelőtt a szerző már megírta egyszer az angol nyelv történetét (The Story of English), most újra megszólalt, hogy kifejtse elméletét, miszerint az angol nyelv máris egy új nyelvvé alakult, amit ő egy francia amatőr nyelvész után globishnak nevez.
   Az elképzelés többek között olyan anekdotákon alapszik, hogy az angolt második nyelvként használók – például egy koreai és egy szudáni – jobban megértik egymást angolul – vagyis globishul –, mint egy az angolt anyanyelven beszélővel. A globishnak természetesen lényegesen kisebb a szókincse, mint az angolnak. Az elmélet kitalálója, Jean-Paul Nerrière 1500 körülire becsüli a globish szavainak számát.
   A könyv egyik alaptézise, hogy a globish vissza fogja szorítani az angol nyelv terjedését is, hiszen annak egyenes vetélytársa, csak éppen egyszerűbb, praktikusabb és hatékonyabb.