Oldalletöltések száma: 10548314
2019. december 14. szombat 06:23,
Szilárda napja van.

Egyre népszerűbb a mamahotel

A mamahotel kifejezés mára közismertté lett és azoknak a fiataloknak életvitelét jellemzi, akik nem akarják elhagyni a szülői házat. Az okok közt a lakásvásárlás nehézségei is szerepelnek, de számos más ok is közrejátszik a folyamatban.

   Míg az 1990-es évek elején a 40 év alatti fiatal felnőttek mindössze 20%-a élt szüleivel egy háztartásban, addig 2011-re ez a szám 40%-ra nőtt – derül ki a TÁRKI „Családi struktúrák az életciklusban” című tanulmányából.

   A tanulmány készítői szerint az önálló életkezdet ilyen mértékű elhúzódása annak is eredménye, hogy a felsőoktatásban eltöltött idő növekszik, a tartós párkapcsolatok aránya erőteljesen csökken és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szintén nehézkes a fiatalok számára. Igen beszédes adat, hogy jelenleg a fiatalok 37%-a él saját alapítású családban, amely 20%-os csökkenés az 1990-es évekhez képest.
   Nehezíti az önálló életet, a lakáshoz jutást, hogy gyakorlatilag megszűntek az önkormányzati bérlakások. A fiatalok 35 százaléka tervez lakáscélú beruházást a következő néhány évben, ugyanakkor sokuknak nincs semmiféle megtakarítása, és nagy részüknek nincs félretehető pénze sem – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza 18–35 év közötti fiatalok körében végzett kutatásából.
   Jellemző adat, hogy a megkérdezettek nagyobb hányadának, 62 százaléknak jelenleg nincs semmiféle megtakarítása és mintegy 75 százalékuknak egyáltalán nincs félretehető pénze.