Oldalletöltések száma: 10548176
2019. december 14. szombat 05:50,
Szilárda napja van.

Nehéz kijelentkezni a mamahotelből

Mind kevesebb fiatal áldozza fel az önálló életkezdet oltárán a szülői ház, a „mamahotel” nyújtotta melegséget, szolgáltatásokat, biztonságot. Az pedig, hogy önállóan vállalkozzanak is ugyancsak nem csábító számukra.

   A 15 és 29 év közötti magyar fiataloknak mintegy 40 százaléka nem költözne el a szüleitől a közeljövőben, emellett a fiatalok munkájuk miatt nem költöznének el lakhelyükről, és saját vállalkozás indításán sem gondolkodnak.

   Mindez a Kutatópont 2012-es kutatásának eredményéből derül ki, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.
   A nyolcezer 15 és 29 év közötti magyar fiatal megkérdezésével készült, reprezentatív felmérés szerint a szüleikkel együtt élő fiatalok 41 százaléka nem szeretne külön költözni a közeljövőben. A kutatás alapján a leválási folyamat olyan eseményeit, mint a szülői háztól való elköltözés vagy a házasságkötés, a 15-­19 éves fiatalok még 21-­27 éves koruk között tervezik, a 25-­29 évesek már csak 26-­31 éves korukra várják. A gyermekvállalást, mint a felnőtté válás folyamatának utolsó lépcsőfokát átlagosan 28-29 éves korukra tervezik a fiatalok - áll a közleményben.
   A négyévente elvégzett Magyar Ifjúság felmérés 2012-es eredményei szerint tehát Magyarországon is érzékelhető az a nemzetközi folyamat, amelynek hatására az önálló családalapítás későbbre tolódik. A 2012 szeptembere és novembere között, kérdőívvel felvett kutatás készítői a válaszokból arra következtettek, hogy a fiatalokat a jövővel kapcsolatban más területeken is inkább a passzivitás jellemzi. Így az országon belüli és az országon kívüli mobilitásuk esélye is csekély. A magyar fiataloknak csak 23 százaléka tartja valószínűnek, hogy néhány éven belül külföldön vállal munkát, tizede, hogy külföldön tanul, és ötöde azt, hogy más okból külföldre költözik.
   Az ifjúság a napi ingázás, valamint a belföldi lakóhelyváltás szándékainak tekintetében sem mutatkoznak mobilisnak – tették hozzá a kutatók. Mindössze 18 százalékuk szerint valószínű, hogy a közeljövőben másik településre költözik, és ezt is leginkább a kisebb városokban és községekben élők valószínűsítik. Szinte teljesen valószínűtlennek találják azt is, hogy néhány éven belül saját vállalkozást indítsanak: ez a gondolat mindössze csupán 11 százalékukban fogalmazódott meg.