Oldalletöltések száma: 9901483
2019. augusztus 23. péntek 08:24,
Bence napja van.

Már látni a kávézás végét, de azért még nem kell kapkodni

kavezas 001A Brazíliában jelentősen drágulhat a kávé és a narancslé ára, ráadásul a cukor ára is négyéves csúcson van. Brazíliát, miközben nyögi az olimpia tetemes költségeit, küzd a gazdaságát is megrázó belpolitikai válságával, most még az időjárás is sújtja  – derül ki a Bloomberg cikke nyomán írt Origo.hu összeállításból.

   Vélhetően az El Nino jelenségnek köszönhető, hogy a kávéföldeken a szárazság, a narancsültetvényeken a túl sok eső, míg a cukorültetvényeken a fagy tizedeli a termést. E három terméknek Brazília az egyik legnagyobb termelője és exportőre, így ha Dél-Amerikában történik valami, az hatással van a világpiaci árakra is.


   A hírportál írásából kiderül, hogy a Világbank adatai szerint az arabica típusú kávé kilónkénti világpiaci ára augusztusban 3,7 dollár volt. A kávé másfél, a cukor négy, míg a narancs három éve nem volt ilyen drága, ráadásul piaci szakértők további áremelkedésre számítanak.
   Tavaly év végén klímakutatók arról számoltak be, hogy rég nem látott erősségű El Ninóra számítanak, ami miatt az egekbe emelkedhet a kávé és a kakaó ára is, ugyanis a heves esőzések tönkretehetik a termést Dél-Kelet-Ázsiában. Év elején szintén az El Nino okozott gondokat Dél-Amerikában.
   További rossz hír, hogy az elemzők szerint a kávé ára jelentősen emelkedik majd a következő évtizedekben olyannyira, hogy állításuk szerint fél évszázad múlva már csak a legtehetősebbek engedhetik majd meg maguknak a kávézást – olvasható a Bloomberget idéző Origo.hu cikkben.